fb
@-книгиЕ-книги

Ричард Русо с писмо по повод спора между Amazon и Hachette

4 мин.
amazon-hachette

Натискът, който Amazon оказва на издателите в САЩ и Европа, доведе до сериозен спор с придобитата от Time Warner френска издателска група Hachette Book Group. Amazon настоява да получава по-голям процент от приходите на електронни книги, като същевременно да държи цените им по- ниски. Преди няколко дни компанията реши да се обърне с предложение директно към авторите, за да ги спечели на своя страна. По този повод сайтът на Гилдията на авторите публикува писмото на Ричард Русо, романист и вицепрезидент на Гилдията, носител на награда „Пулицър“ през 2002 г. за романа „Емпайър Фолс“.

Главната мисия на Гилдията на авторите винаги е била опазването на писателството. Независимо от появата на нови възможности и платформи, само онези, които доброволно си затварят очите, биха отрекли, че авторството е заплашено в много отношения. Вярно е, че не всички автори са еднакво засегнати. Някои все още трупат състояние чрез традиционното книгоиздаване, а жанровите автори (издавани и традиционно, и независимо) се справят по-добре от авторите на нехудожествена литература и белетристика. (В Гилдията има членове от всички категории).

Но статистиката и опитът показват, че сме сериозно засегнати. Във Великобритания, например, Обществото за лицензиране и събиране на приходите от авторските права докладва, че приходите на авторите са спаднали с 29 % от 2005 година насам – спад, който те наричат „шокиращ“. Ако подобно проучване се направи в Съединените щати, резултатът няма да е по-различен.

Във вторник Amazon отправи предложение към Hachette Book Group, което цели да „извади авторите от огнището“ на продължаващия спор, като предложи на авторите на Hachette главозамайващи авторски права върху електронните книги, докато се разреши спорът между двете компании. Докато Amazon твърди, че е загрижен за съдбата на средно успелите и начинаещи автори, ние смятаме, че предложението, по-голямата част от което вероятно щe бъде заплатена от Hachette, е крайно лицемерно.

На първо място, не е възможно авторите да бъдат премахнати от спора. Ние пишем книгите, за които те се боричкат. И тъй като искаме да защитим самата същност на писателския живот, не се интересуваме от такъв краткотраен „рог на изобилието“, който ще се изсипе над някои от нашите автори.

Ние сме загрижени за една здрава екосистема, в която всички автори – традиционно и независимо издавани, да имат възможност да се развиват. Вярваме, че една такава екосистема трябва да бъде възможно най-пъстра, като приютява големи традиционни издателства, по-малки издателства, Amazon, Apple, Barnes & Noble, независими книжарници, както и хартиени и електронни книги. Смятаме, че такава екосистема не може да съществува, докато обитателите вътре в нея са се посветили на унищожението на други обитатели.

Гилдията често се е противопоставяла на безмилостната тактика на Amazon през годините – не защото сме против Amazon, а защото смятаме, че компанията е престъпила граничната линия и заплашва издателската екосистема по начини, които застрашават нашето препитание и бъдещето на авторството въобще. Тук не е мястото да излагаме наново нашите несъгласия.

Но трябва да се подчертае, че не сме против Amazon, не сме против електронните книги, не сме против инди-книгоиздаването*. Amazon изобрети платформа за продажба на е-книги, която обогатява точно тази екосистема, в която ние вярваме. За това сме благодарни. Ако независимите автори успяват да се изхранят чрез тази платформа, чудесно.

Не взимаме, също така, страната на Hachette. Онези от нас, които са издавани по традиционния начин, може и да обичат издателите си, но истината е, че издателите не бяха честни с нас по отношение на авторските проценти от електронните книги, и го знаят. Това трябва да се промени. Ако понякога изглежда, че вземаме страна срещу Amazon, то е, защото сме в един и същи бизнес – книжният.

Вярно е, че някои от издателите са собственост на големи корпорации, които, подобно на Amazon, продават много други неща, освен книги, но тези големи корпорации демонстрират разбиране, че книгите са нещо специално и съществено за културата по начин, по който памперсите и плоските телевизори не са, и че не могат да бъдат третирани по същия начин като останалите стоки, които продават. Не смятаме това за недостатък.

Ако грешим, сега е моментът да бъдем поправени. Първо заявете такова разбиране, после действайте, сякаш вярвате в него. Ние ще се радваме да сме ваши партньори.

Карикатура – www.bidnessetc.com

 * инди  (indie, англ) – творци, които публикуват или излагат творбите си извън основните бизнес компании в бранша.