fb
НовиниПо света

Платиха $46 000 за книга за Bugatti

2 мин.
Не само колите се продаваха за неприлично високи суми през Седмицата на автомобилите в Монтерей/Carscoops

Първото копие на книгата EB110 & The Last Bugatti Racing Cars беше продадено на търг за зашеметяващите $46 000, по време на Седмицата на автомобилите в Монтерей. В 440 страници, изданието проследява развитието на EB110 и съдържа 700 снимки от периода, много от които никога не са били публикувани преди.

„Именно снимките, както и текстът, пренасят читателя през изключителната история на EB110 – раждането, растежът и внезапният край на този забележителен суперавтомобил и революционната фабрика зад него“, каза Юлиус Крута, редактор на книгата. „Историята за горещата амбиция на Романо Артиоли да създаде световен автомобил във футуристична фабрика – и трагичният край на тези мечти – се чете като холивудски филмов сценарий.“

Книгата е втората от авторите Йохан Петит и Паскал ван Меле. Когато през 2020 г. работата им върху последните състезателни автомобили Bugatti беше хит, те решиха да напишат историята за EB110.

„Когато предишната ни книга за последните състезателни автомобили на Bugatti предизвика цунами от интерес, осъзнахме, че има крещяща нужда от представяне на цялата история на Bugatti EB110: нещо, което да улови мечтата, раждането, развитието, ослепителния успех на приказката без нищо да бъде спестено“, каза Крута.

Екипът зад The ​​EB110 & The Last Bugatti Racing Cars работи неуморно, за да събере невиждани досега снимки на Артиоли и други ключови фигури, за да разкаже „на моменти шокиращата“ история зад създаването на легендарния суперавтомобил.

Ограничена до само 330 копия, книгата ще бъде толкова рядка, колкото и самият обект на сюжета. Приходите от продажбата на първото копие ще бъдат дарени на благотворителната организация Pebble Beach. Книгата е закупена от собственика и куратора на The Pearl Collection, допълниха от Carscoops.