fb
Ревюта

„По-тихо от мрак“ разказва за нощите на човешката душа

2 мин.
Po-tiho ot mrak Hristo Kardjilov

Po-tiho ot mrak Hristo KardjilovВ човешката душа има повече мрак от всяка друга бездна.

„По-тихо от мрак“, втората книга от библиотека „Гравитация“, поредицата за съвременна българска литература на издателство „Изток-Запад“, е рядък тип книга – от тези, които преодоляват безопасната дистанция на четенето и те карат да се боиш от онази безформена тъмнина, обитаваща всеки от нас и чакаща да бъде събудена, за да се разпилее извън телата ни и да почне да заплашва и наранява.

Христо Кърджилов рисува човека в тъмни краски и ме убеди, че мракът има повече нюанси от който и да било цвят. В началото на историите никога не можеш да бъдеш съвсем сигурен къде точно ще се озовеш накрая. Всичко започва нормално, ежедневно, с лек намек за въодушевление, който постепенно преминава в надвиснала заплаха, материализира се в острие, забива се в героите и бавно потъва все по-надълбоко и по-надълбоко в плътта им.

„По-тихо от мрак“ събира историите си от онзи таван, в който животът трупа порочните мисли, горчивите разочарования, нанесените обиди, неизпълнените обещания, неосъществените отмъщения, извършените престъпления и сбъдналите се страхове. Героите в сборника, привидно обикновени, рано или късно се озовават в ситуация, която изпитва съвестта им и показва от какво реално са направени. Възмездието и кармата настигат всекиго – както тези, които са станали жертва на чуждите лоши помисли, така и онези, които копаят гроб другиму в неведение, че Немезида стои зад гърба им, наблюдава ги и изчаква търпеливо да ги бутне в него.

Предупреждавам ви, че „По-тихо от мрак“ не е книга за всеки вкус. Ако сте нетърпеливи и бързате да приключите с четенето, няма да намерите общ език с тези творби. Разказите в сборника са дълги, бавни и тежки като стил и като усещане. Христо Кърджилов пише и рисува едновременно – едно дълго негово изречение, прочетено с нужното внимание, може да отключи в съзнанието ви десетки образи, миризми и усещания, които да впримчат вниманието ви и да ви потопят напълно в атмосферата на историята. Една невесела, но въздействаща разходка из дебрите на човешкото.

Прочетете ревюта за книгата също и в „Книголандия“ и „Книгозавър“.