fb
НовиниПо света

Почина британският писател Мартин Еймис

2 мин.

Британският писател Мартин Еймис е починал на 73-годишна възраст, съобщиха световните агенции. Авторът добива популярност с романите „Пари“ (изд. „Фама“) и „Лондонски поля“ (изд. „Colibri“, преводач Надя Баева). Публикувал е общо 14 романа, мемоари, 2 книги с разкази и 8 сборника с нехудожествени произведения.

„Съкрушени сме от смъртта на нашия автор и приятел Мартин Еймис: романист, есеист, мемоарист, критик, изключителен стилист”, казаха от издателство „Винтидж букс“ за Пи Ей мидия, цитирати от БТА.

Роден в Оксфорд през 1949 г., Мартин Еймис е син на писателя, носител на наградата „Букър“ – сър Кингсли Еймис, който почина също на 73-годишна възраст през 1995 г. Образованието си получава в училища във Великобритания, Испания и САЩ. През 1973 г. публикува първия си роман „The Rachel Papers“.

В творчеството си Мартин Еймис изследва актуалните събития и съвременния свят, както и ключови периоди от историята. За Холокоста са романите му „Стрелата на времето“ и „Зона на интерес“. По втората книга британският режисьор Джонатан Глейзър направи филм, който е включен в конкурсната програма на тазгодишния кинофестивал в Кан. Продукцията „Зона на интерес“ беше представена в петък вечерта и получи много добри отзиви след прожекцията. 

Книгата „Стрелата на времето“ пък е включена в краткия списък на претендентите за награда „Букър“, а романът на Еймис от 2003 г. “Жълто куче” бе в дългия списък за отличието, припомня ДПА.

Салман Рушди отдаде почит на Еймис, като пред „Ню Йоркър“ заяви: „Той казваше, че това, което иска да направи, е да остави след себе си рафт с книги – за да може да каже: „от тук до тук съм аз“. „Сега гласът му е тих. Той ще липсва много на приятелите си. Но имаме рафта“, допълва Рушди.