fb
БългарияНовини

Почина писателят Валентин Караманчев

1 мин.

Един от големите майстори на българското художествено слово – Валентин Караманчев, е починал вчера на 90-годишна възраст, съобщиха от Съюза на българските писатели.

Той е роден в гр. Неврокоп, където завършва средно образование. След завършването на висшето си образование започва работа като окръжен кореспондент на в. „Народна младеж“, на който впоследствие става главен редактор. Бил е зам. главен редактор на в. „Работническо дело“, директор на издателствата „Народна младеж“ и „Партиздат“, генерален директор на ДСО „Книгоиздаване“ и председател на Държавно творческо и стопанско обединение „Българска книга и печат“. Широка популярност получават книгите му: „Мървашки песнивец“, „Черешова Задушница“, „Елен от Велика гора“, „Въздаяние“, посветени на борбите на народа ни за свобода, на хората от родния край на писателя, на сложните отношения около спорните територии и историческите несправедливости, довели до разпокъсването на родината ни, както и мемоарната му книга „Брашнен чувал“.

През февруари тази година Валентин Караманчев беше удостоен със званието „Почетен гражданин” на Гоце Делчев. Носител е на наградите „Людмил Стоянов“, „Андрей Германов“ и наградата за чистота на българския език „Иван Богоров“ (2022), както и на чуждестранни отличия за литература.

Поклонението ще се състои на 11 декември (неделя) 2022 г. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.