fb
НовиниПо света

Подкрепата на руското правителство разочарова издатели и търговци

2 мин.

Последните мерки на руското правителство за подкрепа на издатели и книжари не оправдават очакванията на индустрията за намаляване на данъците и тарифите, съобщава PublishingPerspectives. Водещи издатели и търговци в Русия разкритикуваха последните мерки, одобрени от правителството, чиито официални цели са да предложат подкрепа на местната книжна индустрия.

Медийни доклади сочат, че позволената помощ вероятно е само формална. Според новинарския бюлетин на Министерството на промишлеността и търговията, одобрените мерки са базирани на разбирането, че класическите малки и средни издателства и книжарници са рискови за социалното предприемачество – което означава по-ниски такси за тях.

В допълнение, планът указва да се създадат условия, които да спомогнат развитието на веригите за книгоразпространение, както и на конкурси и фестивали за книги.

Предпочитаните от книгоиндустрията аспекти, които обаче не са включени в плана на правителството, включват нулева ставка за ДДС за руските книжарници и издатели, завишение на преките субсидии към индустрията и намаляване на пощенски тарифи.

Според Александър Оскин, ръководител на Асоциацията на разпространителите на печатни продукти (АРПП), повечето от приетите мерки са до голяма степен символични и нямат нищо общо с действителната подкрепа за индустрията. Той подчертава, че единствените положителни мерки в плана са усилията за стимулиране книжарниците в региона, правейки ги да отговарят на условията за данъчни облекчения с обозначението „социални предприемачи“.

Оскин потвърждава, че оскъдността на икономическа помощ в одобрените мерки се дължи на „погрешни правителствени оценки за предизвикателствата пред издателския бизнес в страната“. Въпреки многото усилия, положени от държавата през последните години, броят на книжарниците в Русия продължава да намалява.

Руските издатели са изправени и пред повишаващи се цени на хартията – скок с повече от 36.5% за две години, според доклад на Lenta.ru, както и срещу излишните събирания на екологични данъци върху рециклирането на хартиени продукти. Както бе съобщено през май, един от резултатите е значителният ръст в продажбите на електронни книги през изминалата година и предвижда растеж за в бъдеще на дигиталните формати с от 30 до 50 процента.

[ + ]