fb
БългарияНовини

Посмъртно обявяват Марин Бодаков за почетен гражданин на София

1 мин.

Поетът Марин Бодаков ще бъде обявен за почетен гражданин на София, става ясно от решение на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Общината. За признанието, което ще бъде присъдено посмъртно, написа във Facebook председателката на комисията Малина Едрева.

Тя определя писателя като „един от най-социално ангажираните хора в града ни, който в днешния свят на всевъзможни кризи липсва болезнено. Човекът, който посвещаваше времето си да гради мостове между общностите, да свързва хора в каузи, да се вълнува и работи за насърчаване на четенето от ранна детска възраст“.

Предстои столичният общински съвет да гласува решението, а званието ще бъде обявено в Деня на София – 17 септември.

Марин Бодаков (28 април 1971 г. – 8 септември 2021 г.) е български поет, литературовед, журналист, преподавател, редактор и общественик, доцент по жанрове в печата, публицистика и художествена критика в катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Носител на наградата за поезия „Иван Николов“, на отличието „Рицар на книгата“, удостоен е с посмъртна награда за цялостен принос към българския литературен контекст от Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“.