fb
БиблиотекитеНовини

Правят нова сграда за библиотеката във Варна с международен конкурс

1 мин.

„Библиотеката е лицето на всеки град. Заради това съвсем скоро ще обявим международен конкурс, чрез който ще изберем най-доброто предложение за нов дом на регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Това каза кметът на Варна Иван Портних, цитиран от „Дарик“, след срещата си със служителите на варненската библиотека по случай 132-та годишнина на културния институт в събота.

„Изграждането на новата сграда е предвидено в интегрирания план за развитие на общината, което е първата стъпка за осигуряване на европейско финансиране. Когато новите оперативни програми бъдат отворени, поемам личен ангажимент проектът да бъде реализиран“, каза още Портних

Екип, начело с главния архитект на общината Виктор Бузев, вече работи върху заданието на конкурса.

„Дано всички заедно отпразнуваме своя 135-ти рожден ден в нова, модерна и удобна сграда, където всички варненци ще имат възможност да се докоснат до богатството на книгите“, каза по време на срещата Емилия Милкова, директор на регионалната библиотека. Тя показа на Портних временната експозиция с едни от най-старите книги от богатата колекция на библиотеката.