fb
Книги и киноНовиниПо света

Представят проект на филм за Кафка на Берлинале

1 мин.
Агнешка Холанд на премиерата на „Шарлатан“ през 2020 г. на Берлинския филмов фестивал. Снимка: Берлински филмов фестивал

Номинираната за „Оскар“ полска режисьорка Агнешка Холанд („Шарлатан“) се събира отново със звездния си екип, включващ сценариста Марек Епщайн и продуцентката Шарка Цимбалова, за да подготвят биографичен филм за легендарния еврейско-чешки писател Франц Кафка.

Франц Кафка

Marlene Film на Цимбалова и Film and Music Entertainment (F&ME) на Сам Тейлър и Майк Дауни ще продуцират Kafka. Продуцентите го описват като „ослепителна калейдоскопична мозайка от филм, който описва живота и въображението на известния писател, обхваща живота на Кафка от раждането му в предвоенна Прага, до трагичната му смърт в Берлин през 1924 г. и до сцени от бъдещето, което той си представя”, пише The Hollywood reporter.

Епщайн пише сценарий, базиран на история на Дауни. Екипът ще представи проекта онлайн на пазара за копродукция на Берлинале в събота. „Шарлатан“ направи премиера на Берлинския филмов фестивал през 2020 г. и като официален кандидат на Чешката република влезе в списъка за „Оскар“ 2021 за най-добър международен филм.

„Чудесно е, че екипът е отново заедно“, каза Цимбалова от Marlene Film. „И аз наистина оценявам факта, че се завръщаме на пазара на копродукция на Берлинале след успеха на нашия филм „Шарлатан“ на Берлинале.“

В момента продуцентите са в преговори с компании за продажби на филма и планират снимки за пролетта на 2023 г.