fb
БиблиотекитеНовини

Предстои силна юбилейна година за РНБ „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново

1 мин.

Великотърновската регионална библиотека ще отбележи през 2017 г. два големи юбилея – 190 години от рождението на своя патрон Петко Рачев Славейков и 95 години от създаването си като трето фондохранилище за страната. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус”-Велико Търново Калина Иванова, зам.-директор на библиотеката.

„Тези годишнини ще бъдат зачетени чрез големия форум, който ще организираме през месец ноември, точно на рождената дата на нашия патрон – конференцията „Библиотеки – четене – комуникации“. Предвиждаме да преиздадем една от книгите на Петко Рачев Славейков и да направим и други издания, които са свързани с историята и дейността на нашата библиотека“, поясни Иванова.

РНБ „Петко Р. Славейков“ вече е установила като традиция провеждането различни събития, на които е инициатор или се организират в партньорство с други културни институции. Такива са Националната научна конференция с международно участие, Националната библиотечна седмица, както и Маратонът на четенето през април. По идея на директора на библиотеката Иван Александров за втори път ще се проведе и “Фоайе на книгата с автограф”, на което водещи национални и великотърновски издателства ще представят своята печатна продукция.