Loading Map....

Дата/час
26/11/2021
16:00 - 17:30

Място
Книжарница на НБУ, Корпус 1
ул. Монтевидео №21
София

Категория


Представяне на монографията „Позитивната рефлексия в социалната сфера“ с автор Галина Маркова-Дерелиева

Център за книгата и департамент „Здравеопазване и социална работа“ представят монографията „Позитивната рефлексия в социалната сфера“ на Галина Маркова-Дерелиева в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Румен Петров, НБУ: В тази монография Галина Маркова, доктор по клинична социална работа, съчетава уменията и опита от терапевтичната и изследователската си работа, за да предложи подход, който включва осъзнаване и работа с позитивния опит на хората. Подходът, използващ позитивната рефлексия, е илюстриран в книгата през случаи на индивиди, семейства и общности.

Не човекът, комуто помагаме, ни тежи. Тежи стигмата върху него, която го свежда до „проблем“ и „случай“. Позитивната рефлексия отмества стигмата, за да видим човека и да осъзнаем каква привилегия е да помагаме. На всеки без изключение.

Позитивната социална работа е възможна в България. Д-р Галина Маркова убедително показва това в сферата на социалната работа с деца и нейната постепенна деинституционализация. На нас, читателите и колегите на Галина, ни предстои да видим докъде и как ще успеем да направим позитивната парадигма равнопоставена алтернатива на дефицитната (основана на срама) парадигма в системата на социалната работа у нас – в преподаването, планирането, провеждането, управлението, изучаването и финансирането на социалните грижи. 

 

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.