Loading Map....

Дата/час
16/03/2015
19:00 - 20:30

Място
Френски културен център
пл. Славейков №3
София

Категория


Среща с Лоранс Плазне, авторката на "Любовта единствена"

Лоранс Плазне, авторката на ювелирния роман „Любовта единствена” пристига у нас за среща с по-любознателната българска публика.

46-годишната Лоранс Плазне започва да чете и пише още като дете. Днес преподава френска литература в Сорбоната, а броят на научните й титли е респектиращ: магистър по класическа литература, доктор по литература и доцент по специалността „Френска литература между 1550 и 1700 г.” През 2012 година с изящната драма „Любовта единствена” Плазне заслужено печели Наградата за литература на Европейския съюз.

Романът блести с оригиналния си стил и психологически финия прочит на една мистериозна любовна връзка, която се случва преди няколко столетия. Критиката е на мнение, че стегнатият, колкото поетичен, толкова точен език, сравним единствено с езика на Мадам Дьо Лафайет, няма еквивалент в съвременната европейска проза.

Господи, животът ми е празен. Направете така, че ръцете и умът ми да работят. Помогнете ми да премълча скръбта си. Да потисна воплите си. Защо Вашите творения събуждат у нас страст, която не искат да приемат? Защо това блуждаене, тези нощи, този неизчерпаем живот и тази празнота? Тази празнота.

Вие завинаги ще раздирате мо­ите нощи. И тази вечна скръб е само дребна лепта… Вие сте отвъд отречението, скръбта и мечтите. Вие сте навсякъде по света, където ис­кам да се скрия, под камъните, които пов­дигам, във воя на долините, във водата и в пръстта, която изпълва устата ми. А аз, госпожо, съм само шепот.“

Срещата с нашумялата френска писателка се осъществява с любезното съдействие на програма „Творческа Европа” на ЕС, Национален център за книгата на Франция CNL и Френски културен институт в София, в рамките на Франкофонските вечери в София 14-20 март.