fb
БългарияНовини

Художникът Кантен Гребан посвети илюстрация на българските читатели

3 мин.

Световноизвестният художник Кантен Гребан нарисува илюстрация върху екземпляр от книгата „Мама“ (преводач Десислава Николова) и я посвети на българските читатели, съобщиха от издателство „Дъбови листа“, което публикува изданията, дело на твореца. Илюстраторът се срещна с българските издатели на 61. Международен панаир на детската книга в Болоня. Щастливото изражение на невръстно дете, което се е сгушило в нежната прегръдка на своята майка, притворила клепачи в момент на истинско умиление, разкрива творческата дарба на автора, признат по цял свят. 

Белгийското издателство „Мижад“ (Mijade), с което „Дъбови листа“ работи в партньорство, не пропуснаха да отбележат значимостта на всички успешни инициативи в България, свързани с представянето на книгите на Елен Делфорж и Кантен Гребан, както и на други чуждоезикови автори. 

Щастливи сме, че като издателство за детска литература, както и такава за родители, открихме за българските читатели неповторимия талант на белгийския художник Кантен Гребан преди няколко години. Личната среща с него в Болоня, както и с белгийския ни партньор – Mijade, ни очарова, развълнува и вдъхнови. Те ни показаха колко много ценят всичко, което правим, за да стигнат книгите до повече деца в България, като бяха особено впечатлени от посланията на кампанията „Татко е тук“, споделя Нуша Роянова – издател, писател и художник.

Виктория Роянова (вляво), Нуша Роянова – издател (по средата), Кантен Гребан – илюстратор и автор, Мод дьо Бел – автор (вдясно)

Черно-бялата илюстрация, която Гребан нарисува по време на най-престижното изложение на детската книга в Болоня, ще бъде показана на предстоящия Пролетен панаир в края на май, като посетителите ще могат да я видят единствено на щанда на издателство „Дъбови листа“. 

Най-обичаните книги на Елен Делфорж и Кантен Гребан – „Мама“, „Любов“ и „Татко“, обединени в семейната колекция „Заедно във всичко“, се радват на изключителна популярност навсякъде по света. Трите книги улавят най-съкровените човешки преживявания, разказвайки открито и честно майчинството, любовта и бащинството, като се фокусират върху истински житейски ситуации, добродетели и ценности, които изграждат различен мироглед и подпомагат родителите в най-отговорната им мисия, свързана с отглеждането на деца.

Различната перспектива, пространственото мислене в илюстрациите и светлината в тях, както и умението да пресъздава изразителни емоции върху лицата на героите, отличават творчеството на белгийския илюстратор, превръщайки го в един от най-разпознаваемите съвременни художници, чиито книги приличат на картинна галерия. 

Любима на българските деца е и книгата „Когато порасна…“ (преводач Габриела Кожухарова), в която Кантен Гребан разкрива и писателския си талант в България, който проличава в умението му да претвори една толкова важна тема, каквато е тази за професиите, за които малчуганите мечтаят още от малки. Като творец с голямо въображение, който непрекъснато надскача всякакви граници, той обръща поглед към света на детството, за да докосне с него и живота на тези родители, които не са забравили колко е хубаво да бъдат деца.

Кантен Гребан е илюстратор и на книгите „Няма ми го панталона!“ и „Приказки“ от Ханс Кристиан Андерсен, присъстващи в книжните колекции на най-преданите почитатели на художника, които не пропукат нито едно от изданията на „Дъбови листа“.

За Пролетния панаир на книгата, който ще проведе в края на май пред НДК, „Дъбови листа“ подготвя поредното интересно заглавие на Кантен Гребан и Мод дьо Бел – „Голямото шоу“, с което ще зарадва по-малките читатели. 

Можете да поръчате книгите на издателство „Дъбови листа“ от Ozone.bg.