fb
Ревюта

„Приказки от света на мотовете: Принцеса Пагу не може да заспи“ ни учи как да се борим със страха

2 мин.
Prikazki ot sveta na motovete princesa Pagu ne mozhe da zaspi Radostina Nikolova

Prikazki ot sveta na motovete princesa Pagu ne mozhe da zaspi Radostina Nikolova“Никога не се страхувай от нищо и

смело покорявай всеки връх пред себе си!”

Радостина Николова

Колко хубаво звучи да не се страхуваш, че ще се провалиш! Често страхът ни парализира и не позволява да опознаем света около нас, превръщайки ни в тъжни същества.

Ако мислите, че само на хората се случват такива неща, веднага ще ви оборя. Мотовете също страдат от пристъпи на страх и тъкмо такава случка е описана в книжката “Приказки от света на мотовете: Принцеса Пагу не може да заспи”.

Когато била малка, принцеса Пагу била много палава. Тя никак не слушала заръките на мама и татко и обичала да се разхожда из света на хората, вместо да се гуши на топло в гардероба. Един ден обаче малката принцеса се натъкнала на нещо чудовищно – две горящи огънчета я пронизали от тъмнината на банята, а нещо меко и гладичко се докоснало до нея. Малката принцеса така се уплашила, че изпаднала в ужас: била тъжна, не искала да заспи и накарала мама и татко да посивеят от мъка. Дори мъдрецът Щу не можел да открие причината за състоянието на Пагу… Добре, че на помощ се притекъл Мукс!

Малката приказчица ще се хареса не само на по-големите читатели, но и на по-малките. Ситуацията, в която принцесата изпада, показва на децата, че страхът може да е здравословен, но не трябва да се оставяме в ръцете му, а по-скоро да намерим обяснение за нещата, които ни плашат. Смятам, че историята, сътворена от Радостина Николова, дава повод на родителите да обсъдят с децата темата за страха и да ги направят по-уверени личности.

Текстът носи типичното очарование на историята за мотовете, като същевременно е по-достъпен и за малките слушатели на възраст 3 – 4 годинки. Шарените илюстрации на Мелина-Елина допълват текста по чудесен начин, а твърдите корици и малкият формат превръщат книжката в ценен подарък за всяка детска библиотека.

Не пропускайте да научите всичко за останалите мотски книжки. Включете се в мотския конкурс и виграта “Познай героя”!

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]