fb
Ревюта

Приказки за „Принцеси наистина“

3 мин.

„Принцеси наистина“ от Катя Антонова (изд. „Рибка“) се нарежда сред най-любимите ми книги за 2021 година. За да запалиш любовта на децата към даден предмет, трябва да поднесеш информацията така, че да им е интересно и наред със забавното ще научат и полезното. Години наред завиждах за образователните програми, свързани с историята, които гледах в Англия. Защото историята не е сухо изреждане на някакви факти, а хора, които са обичали, страдали, правели планове и всъщност допринасяли за еволюционното ни развитие. И като че прочела мислите ми, Катя Антонова е създала книга, в която представя единайсет реално съществували принцеси, кралици и императрици. Животът на всяка една от тях е поднесен като приказка, изпъстрена с много любопитни факти, които (и тук идва най-хубавото) са съвсем реални. Консултант на книгата е проф. Александър Николов от Историческия фактултет в Софийския университет, така че информацията, която получаваме, е достоверна.

Историите в книгата са подредени хронологично, като първа е тази на византийската принцеса Теофано, живяла през X век и на която дължим употребата на вилицата. Следват Елеонора Аквитанска, кралица на Франция и Англия, Роксолана, Исабела I Кастилска, Екатерина Велика, кралица Виктория, императрица Сиси и няколко български царици, които оказват силно влияние върху нашата история.

Обемът на всяка приказка е малък, няколко страници, а в края на всяка са поместени любопитни факти, предизвикателство под формата на въпроси и исторически събития от периода, когато е живяла съответната благородна дама.

Разбира се, всичко това идва с великолепните илюстрации на Кремена Ягодина, които са пиршество за очите и правят от книгата издание, достойно да се нареди сред най-добрите образци в книгоиздаването в световен мащаб. Комбинацията от картина и текст е съвършена. Резултатът е ясен. Вярвам, че няма момиченце (а защо не и момченце), което да не бъде изкушено. Вкъщи книгата е препрочетена няколко пъти и си признавам, че си имам още едно копие само за мен. Като любител историк (детската ми мечта бе да стана археолог), тази книга съчетава и двете ми страсти – история и изкуство.

„Принцеси наистина“ е подходяща за всички възрасти. Сред историите, които прочетох, имаше неизвестни и за мен самата факти. Катя Антонова се е постарала да вдъхне живот на всички описани принцеси, кралици и императрици и наистина успяваш да научиш нещо ново за тях. Така че кой знае, книгата може да ви накара да се поровите повече за някоя от споменатите дами или пък за епохата, в която е живяла.  

Можете да поръчате „Принцеси наистина“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

[ + ]