fb
НовиниПо света

„Произход на видовете“ за деца от българката Сабина Радева стана бестселър във Великобритания

2 мин.

Българската авторка Сабина Радева предизвика фурор на британския книжен пазар с адаптация на Дарвиновата теория за деца. Книгата ѝ On the Origin of Species стана бестселър в британския Amazon и вече е преведена на 17 езика, съобщават „Новините на Nova“.

Сабина Радева живее в Оксфорд, има две дъщери и магистратури по илюстрация и по молекулярна биология. Двете ѝ специалности са обединени от идеята да адаптира научния труд „Произход на видовете“ за деца.

Първоначално търси финансова помощ в краудфъндинг платформата Kickstarter, където се надява да събере 30-40 последователи. Резултатът обаче надхвърля и най-смелите ѝ мечти, когато 1399 души застават зад идеята ѝ и я подкрепят с дарения. Впоследствие седемте най-големи издателски къщи в Обединеното кралство се свързват с нея и проявяват силен интерес към проекта ѝ. По повод успеха си тя споделя:

Имам приятели илюстратори, които от години се опитват да пробият и получават предимно откази.

Книгата е предназначена за читатели от 4 до 12 години, но Сабина вярва, че техните родители също ще ѝ се насладят. Идеята ѝ да преведе една сложна научна материя на разбираем език грабва и децата ѝ. Неслучайно те са първите редактори на Сабина, дават ѝ съвети за текста и покрай нея дори написват свои собствени книжки за животните.

Тепърва предстои да видим дали книгата на Сабина ще бъде преведена и на български след успеха ѝ по света – нещо, което по нейни думи много би я зарадвало.

Част от илюстрациите в изданието можете да разгледате тук:

Снимка на публиакцията: Amazon UK