fb
Панаирът

Пролетният базар на книгата – на рекордна площ в НДК

2 мин.

За първи път тази година Пролетният базар на книгата ще бъде разположен на три етажа в Националния дворец на културата, съобщиха организаторите от Асоциация „Българска книга“. Книжното събитие на сезона ще бъде официално открито на 3 юни от 11.00 ч. на сцената на културната програма, полуетаж „Изток“, НДК, и ще продължи до 8 юни.

За откриването на Пролетния базар на книгата у нас ще пристигне един от най-именитите  турски автори Ахмед Юмит, който ще представи най-новата си книга „Дервишката порта“. Специални гости на официалното откриване на „Пролетния базар на книгата“ ще са Н. Пр. Сюлейман Гюкче – посланик на Република Турция в София, и аташето по културата и туризма Джамал Текканат. За да се срещне с българските читатели, за откриването на „Пролетния базар на книгата“ пристига и сръбският писател Братислав Петрович („Цариградски друм“).

От 3-ти до 8-ми юни на сцената на културната програма – полуетаж „Изток“ може да бъде разгледана специалната изложба на корици, която Асоциация „Българска книга“ организира съвместно със сутрешния блок на БНТ „Денят започва с култура“.

На щандовете на издателствата предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български писатели и поети: Богдан Русев, Боян Биолчев, Ваня Щерева, Васил Георгиев, Владимир Зарев, Деян Енев, Добромир Банев, Евгений Дайнов, Ивинела Самуилова, Иво Сиромахов,  Иво Топалов, Калин Терзийски, Марко Ганчев, Маргарита Петкова, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Радослав Парушев, Теодора Димова и други.

В рамките на Базара е организирано и Благотворително четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. В НДК ще бъдат премиерите на новите стихотворения на поетесата Федя Филкова, събрани в книгата „Нищо тъмно“ и сборника с разкази „Третата жена“.

По случай 100-години от рождението на Хулио Кортасар, под патронажа на Н.Пр. Посланика на Република Аржентина в България, ще се насладим на джаз-четенията: Кортасар І.

Пролетният базар на книгата се осъществява с медийното партньорство на БНР, в. „Стандарт”, „Аз чета“, сп. Програмата, Actualno.com, бТВ радио, „Джаз ФМ”,  „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”,  „Класик ФМ”, радио 1.