fb
НовиниПо света

Промяна в учебната програма донесе 4% ръст в продажбите във Франция

2 мин.

Продажбите на книжния пазар във Франция са се повишили с 4,25% до 2,8 млрд. евро през 2016, в сравнение с 2015, когато са 2,7 млрд. евро, съобщава The Bookseller. Продажбите на изданията са се увеличили с 4,11% до 434,5 млн., според статистика от Асоциацията на френските издатели (Syndicat National de l’Edition, SNE). Цифрите са в резултат от голяма реформа в учебната програма, без която увеличението би било много по-скромно, около 0,11% и 2,5%.

Приходите от хартиените издания нарастват със стабилните 5% над инфлацията, а тези от електронните книги са 234 млн. евро, 8,65% от общия брой. Авторските възнаграждения се покачват от 449 млн. през 2015 до 468 млн. през 2016.

Цифрите са обявени на срещата на SNE на 29 юни, на която президентът на асоциацията Венсан Монтан за пръв път обяви публично, че дългообмисляната френска система за следене на книги трябва да бъде въведена, защото би била полезна в трудни времена.

„Икономическото уравнение е все по-трудно. Продажбите са стабилни, но броят на публикувани заглавия и авторски възнаграждения нараства и животът на книгите на рафтовете се скъсява. Това значи, че маржовете на всички се свиват“, казва Монтан. Според него преговорите за такава система ще са сложни и е трудно да се даде предполагаема дата на стартирането им.

Новият френски министър на културата Франсоа Нисен, бивш изпълнителен директор на издателство Actes Sud, също е изразила подкрепата си за такава система. След събранието на Асоциацията на френските издатели Нисен ръководи подписването на споразумение между SNE и организацията Постоянна конференция на писателите (Conférence Permanent d’Ecrivains). Според документа договорите между издатели и автори ще определят парични обезпечения за връщане и ще спират разпределянето на авторски възнаграждения между всички заглавия на автор, публикувани от същото издателство, ако продажбите не съвпадат с авансите.

Междувременно на срещата на търговците на книги в Ла Рошел присъстваха рекордните 800 делегати, 550 от които търговци на книги. Според президентът на SLF Матийо де Мончален има промяна в настроението след първото събитие в Лион през 2011.

„Гневът и възмущението са изчезнали със смяната на поколението и вместо това новите, млади търговци на книги гледат към бъдещето и търсят колективни решения, като осъзнават, че независимост не означава задължително изолация“, отбелязва той.