fb
БългарияНовини

Протестът на четящите срещу нечетящите

1 мин.

„Това, което се случва сега на улиците, е част от една битка между четящия и нечетящия човек“, казва Георги Господинов в документалния филм на университетската Алма Матер ТВ „Протестът на красивите“. Според него битката се води, макар и задочно, между управляващите политици и икономисти, които не четат книги, и „едни хора, които са на улицата и знаят повече от своето правителство“.

Според писателя протестът #ДАНСwithme е различен от всички предишни протести. „Няма ги онези типографски еднакви големи плакати, тук всеки е със своята дума. Едни млади хора, които са излезли с малки А4 плакати, върху които всеки е написал своето си слово“, казва той.

Господинов не пропуска да обърне внимание и на опитите на проправителствената пропаганда да се „упражнява“ върху негови думи от първите дни на протестите, че протестиращият човек е красив и смислен. „И продължавам на 32-я ден от протеста да твърдя това нещо. И като го казвам, много ми се ще да не се интерпретира елементарно, че красивият човек е протестиращ – не, протестиращият човек е красив.“

Вижте целия филм на Алма Матер ТВ, кадрите с Георги Господинов започват след 11:15 мин.