fb
НовиниПо света

Протести в Хонконг заради изчезнали издатели и търговци на книги

1 мин.

хонконгХиляди жители на Хонконг излязоха на протест срещу мистериозното изчезване на петима издатели и търговци на книги, за които се предполага, че са подложени на репресии от властите в континентален Китай, съобщава Тhe Digital Reader.com

В протеста се включиха около 6000 души, които искат отговор от Пекин на обвиненията, че петимата са били отвлечени от китайските сили за сигурност по време на акция срещу издатели и книгоразпространители, които странят от официалната политика.

Притежаващият британски паспорт Ли Бо е бил видян за последен път на 30 декември. Неговата книжарница е известна с книгите, съдържащи критики към политиците на континентален Китай.

Поетапното изчезване на инакомислещите издатели и книготърговци в започна през октомври. В неизвестност са още Гуи Минхай, Луи Пор, Чеун Джи-пин и Лам Уин-кей. И петимата са свързани с издателството „Майти кърънт“ и книжарница „Козуей“, които публикуват книги, обсъждащи слухове за високопоставени членове на Китайската комунистическа партия.

„Сега никой не е в безопасност в Хонконг“ и „Утре аз и ти ще сме Ли Бо“ бяха сред водещите лозунги за протестиращите.

Над 500 издатели, писатели, книжари и членове на обществото подкрепиха онлайн петиция, която призовава: „Без страх от белия терор да защитим свободата на словото“.

Събитията от месец октомври насам хвърлят сянка върху автономията и свободата на гражданите, които им бяха гарантирани от конституцията след присъединяването на Хонконг към Китай през 1997 г.