fb
Ревюта

Любовта обича трудностите в “Птичият събор” на Петер Сис

2 мин.

Птичият събор - Петер Сис Нямам фетиш към книгите като физическо тяло. Имам обаче страшен фетиш към концептуалните книги, които събират любовта на цели екипи в истински ценен продукт. Затова и чаках „Птичият събор“ на Петер Сис с огромно нетърпение, още откакто пред месец Манол Пейков разказа за книгата по време на срещата със студенти в окупираната 272-ра аудитория на Софийския университет.

Имах нужда от тази легенда, имах нужда от тези вероятно странно изглеждащи за мнозина илюстрации. Те говорят за вярата, за силата, за борбеността, за самоувереността, за дисциплинираността, за отборния дух… Говорят за всичко, което самите вие ще успеете да разчетете в уникално красивите 160 страници, изпипани до последния детайл.

Да, текстът на тези страници едва ли би се събрал на повече от 3-4 набрани на компютър листа, но пък за сметка на това по него освен преводач и редактор са работили и адаптатор и езиков консултант… Нелеко, нали?

„Птичият събор“, известен още като „Беседата“ или „Птичето събрание“, е написана от Аттар в Персия в края на 12 век. Достига до нас благодарение на Петер Сис, който я открива докато рисува корицата за „Книга на въображаемите същества“ на Хорхе Луис Борхес. Самият Сис е писател и илюстратор с десетки награди за творчеството си, е и лауреат на наградата „Ханс Кристиян Андерсен“ за 2012 година. Сигурен съм, че тази книга ще му донесе поне една награда и у нас, наред със стотиците нови почитатели, които ще изберат да се възхищават на тази типография.

Знам, че за 35 лева можете да си купите 2 или 3 други книги. “Птичият събор” обаче има свойството да прави хората щастливи, уверен съм в това. Опитайте – подарете я на любим човек или на някого, изправен пред кръстопът в живота – който търси своя Симорг. После споделете.

Вижте и две от илюстрациите в книгата по-долу (щракнете на картинките за по-голямо изображение):