fb
Ревюта

Пуканките: Ти си от друга звезда!

4 мин.
Pukankite: Ti si ot druga zvezda - Stefani Tashinski

Pukankite: Ti si druga zvezda - Stefani Tashinski“Пуканките” (изд. “ФЮТ”) е нова за българския пазар момичешка тийн поредица. В нея авторката Щефани Ташински успява да събере напълно противоположни образи и чрез техните лични истории и характерни особености да постави пред читателите важните житейски въпроси за приятелството, силата на волята, авторитарността на родителите и трудностите на порастването.

Първата книга от тетралогията – “Пуканките: Ти си от друга звезда!” – разкрива основните персонажи, които ще ни съпътстват в ученическо-братовчедското приключение:

Лу или Луизе Блум е руса, слабичка, с дрехи в хипи-стил. Лу се мести да живее в старата конюшня на семейство Якоби във Франкфурт, след като е прекарала 5 години от живота си на мъничък остров в Канада. Майка й е лекар, бащата – страхотен готвач, а брат й Антон е със специални образователни потребности. Момичето иска да свири на китара и умее да композира песни.

Моте или Карлота Якоби е пълна противоположност на братовчедка си Лу. Тя е с черна коса, която пада в очите й. Свири на пиано от 5-годишна. Ненавижда математиката, а най-много се ядосва на тормоза от страна на своята майка-перфекционист. Ядосана е на живота си и се държи враждебно.

Гранмер е баба на двете момичета. Тя е онази заключителна щипка ароматна есенция, която превръща и най-голямата катастрофа в истински шедьовър.

Били е нахаканата съученичка, която се среща във всеки клас. Тя пише статии за училищния вестник, изключително суетна е и не приема пренасочване на чуждото внимание от нея към някой друг. Готова е на всякакви подлости, за да остане център на внимание.

Роза е тиха и мила. Тя е приятелка на Били, която трудно прави разлика между приятелство и безгранично използвачество. Нейната роля е решаваща за появата на “Пуканките”.

След като семейство Блум пристига във Франкфурт, Лу е напълно изненадана от грубата реакция на братовчедка си. Пълно игнориране и спукана велосипедна гума са само част от проблемите, пред които се изправя русокосото момиче. Дали поради факта, че живее с малък брат с проблеми в развитието, или заради живота, прекаран на малък остров, но Луизе отказва да повярва, че Моте може да ненавижда присъствието й в имението “Якоби”. Пълният бойкот на вироглавата Карлота изглежда, сякаш ще продължи вечно. И все пак чистосърдечието на Луизе успява да я изненада и да спаси честта ѝ в най-подходящия момент.

За съжаление, то не влияе така на Били – фуклата на класа. Нейната подла намеса и ревност ще успеят да засегнат Лу, да изложат на опасност живота й и без малко да навредят сериозно дори на безпомощния малък Антон. В критичните моменти Моте ще трябва да вземе решение на чия страна е и ще трябва да осъзнае значимостта на приятелството. Трудностите, пред които ще се изправят двете момичета, минават през първите любовни трепети, недоразуменията със съучениците, силното желание да участват в музикалната програма и сценичната треска, която е способна да унищожи и най-големия талант. Докато се борят с проблемите, героините ще научат важни житейски уроци и ще поставят началото на “Пуканките”. Какво е това животно обаче, ще се наложи да откриете сами в края на “Пуканките: Ти си от друга звезда!”.

Книгата е подходяща за читателите на възраст 9+. Въпреки тийнейджърския си характер, посланията и разгледаните житейски въпроси биха били интересни и за госпожиците, застанали на прага на съзряването. Езикът в книгата е много умерен и не изобилства от тийн жаргон, а преводът от немски език е дело на Александра Попова.

Подобни момичешки поредици са “Под дъгата”, “НДПЗ”, “Това съм аз, Луси!”.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.