fb
БългарияНовини

Пускат 50 „пътуващи книги“ за Деня на будителите

1 мин.

Общо 50 нови „пътуващи книги” ще предложи Нов български университет по случай Деня на народните будители, съобщиха от Библиотеката към висшето учебно заведение. Първите заглавия вече са „пуснати на свобода” в двете буккросинг зони на университета, намиращи се във фоайетата в корпус I (до Аулата) и II, а кампанията ще продължи до 4 ноември.

Досега Библиотеката участва в движението буккросинг с повече от 4 500 книги.

„За тези, които все още не знаят, какво е това движение, можем да кажем, че то е най-голямата „пътуваща библиотека“ в света или социална книжна мрежа. На официалната интернет страница пише, че буккросинг е актът, при който книгата получава уникална идентичност по такъв начин, че когато преминава от читател в читател, може да бъде проследена”, допълниха от НБУ.

Досега има 1 954 385 буккросъри и 13 977 666 книги, пътуващи из 132 страни. 5-те водещи буккросинг държави са САЩ 29%, Германия 16%, Великобритания 13%, Нидерландия 11% и Финландия 10%.

С всяка своя буккросинг инициатива Библиотеката на НБУ цели да привлече повече български участници с надеждата „скоро да намерим място сред повече „четящи“.