fb
Ревюта

Рай-ят е много по-далеко, отколкото си мислиш

2 мин.
rai

raiКолко е хубаво да срещнеш книга, в която авторът сякаш съвсем трансцедентно е влязъл в главата ти и е описал нещата, които самият ти мислиш. Това може да ти се случи и трябва да ти се случи с „Рай“ на Радослав Гизгинджиев!

Колко красиво е да видиш любов като тази на Константин и Кристина – така истинска, постижима и сетивна, че чак е нереална. Колко пълнокривни са двамата лирически герои противници Александър и Виктор, а всъщност са братя близнаци… И после се появява Калоян, сякаш клонинг на автора, който съпреживява неговите копнежи, докато като всемогъщ проницател показва колко прозрачни са всъщност хората, ако имаш достатъчно желание да ги разбереш.

А самият автор – сякаш изгражда света на героите си около своя собствена вселена – всеки вглъбен в себе си, но и отворен към останалите.

ОК, сега сериозно. Наистина ли си помислихте, че може да е истина? Наистина ли си представихте поне за миг, че мога да напиша ревю със стила на седмокласник, отварящ за пръв път нещо различно от учебника по история на Древността?

Ужасно много благодаря на Гизгинджиев, че все пак е решил на 30-та страница да спре да преразказва случващото с героите си, а да им позволи да си говорят, за да има някаква случка. Изграждане на персонажи чрез обясняване какви са всъщност от страна на автора? Явно съм се заблуждавал, че тия работи не се правят от Гутенберг насам… Собствен стил? Та човекът си има свои собствени правила за пунктуация, в чиято неправилност явно никой редактор не е успял да го убеди.

Да, разбирам, че с навлизането все повече и повече на самоиздаването ще се случват и такива неща. Но от друга страна, не сме длъжни да се съгласяваме с масовата психоза, която изкуствено се създава около тях, нали така? (Справка: вижте ревюто на Преслава за „50 нюанса сиво“ доста преди изобщо някой у нас да чуе за поредицата). За разлика от Преслав в „Литературата днес“, аз прочетох книгата докрай. Въпреки че спокойно можеше да не си правя труда.

Разберете, някои неща трябва да продължат да стоят в сайтовете за лично творчество (а ако все пак се издадат на хартия – в сайтовете за групово пазаруване).