fb
БлоговеМаркетинг за издатели

Радостина Николова: В книжния бизнес събитията са съществена част от маркетинговия микс

4 мин.

Радостина Николова има 5 години стаж като редактор в печатни и онлайн медии, а от 8 години работи активно в сферата на дигиталния маркетинг, онлайн рекламата и електронната търговия. Като самоиздаващ се автор добива популярност с детската книжна поредица „Приключенията на мотовете“ и с последната си книга „Моите красиви рога“.

На 14 март Радостина ще води лекция на тема „Как да направиш събитие, което да се запомни“ в организирания от AzCheta.com семинар Ефективен маркетинг за издатели: Как успешно да представяме и продаваме своите книги“. Вижте в това интервю няколко от основните акценти, които ще засегне тя в лекцията си.

  • Кои са най-важните елементи на едно събитие, когато то е свързано с книга или автор?

В книжния бизнес събитията трябва да представляват съществена част от маркетинговия микс на всяко издателство или самопубликуващ се автор. Съответно успехът им би следвало да се измерва с основни за ефективния маркетинг показатели, а именно привличане и задържане на потребители.

Тези две фундаментални цели са основно предизвикателство пред всеки маркетолог и, ако трябва да ги пречупим през призмата на книжния бизнес, огромна роля играят редица фактори, като разпознаваемост на издателството/автора, дали книгата е нова, за каква аудитория е предназначена, както и какъв е форматът на събитието.

Взимайки под внимание тези специфики, на семинара планирам да минем през трите основни стъпки, които оформят едно събитие в цялост – планиране и промотиране, организиране и осъществяване, стратегии за максимизиране на резултатите след събитието. Ще споделя свои малки трикове, които съм научила през годините, в които съм работила като маркетолог или съм организирала сама десетки събития, за да представям книгите си.

  • Ако приемем, че повечето събития около книгите са безплатни, как да извлечем най-голяма полза от тях в чисто търговско отношение?

Издателството трябва да е наясно, че успешното събитие изисква влагането на ресурс не само по отношение на време и енергия, но и в чисто финансов план и съответно трябва да планират съответната възвръщаемост. Естеството на събитието и аудиторията предполага (без да задължава) различен по тип инвестиция. И възрастните, и децата обичат жестове и всеки вариант на добавена стойност под формата на изживяване, кетъринг, различни рекламни материали, безплатни книги и всевъзможни други провокира гостите да искат да върнат жеста и, по-важното, е предпоставка за лоялоност.

Възвръщаемостта след така организирано събитие може да бъде моментнална или краткосрочна – измерена под формата на хонорар за участие на автора и/или продажба на книги на място. Но освен това е и средносрочна, защото дава отзвук в продажба на книгите на по-късен етап, макар тогава по-трудно (но не и невъзможно) да може да бъде измерена.

  • Кои са най-големите трудности, които самата ти изпитваш около организирането на събития за своите книги?

О, определено липсата на достатъчно време. Като самопубликуващ се автор, аз се грижа за цялостната маркетингова и рекламна стратегия около изработването и промотирането на книгите си и допълнителните материали към тях.

Добрата новина е, че организирайки толкова събития през последните години с нужното постоянство и системно старание, това ми се е отплатило към днешна дата. Вече почти не ми се налага да се свързвам с училища или библиотеки – те сами ме търсят, за да ме поканят да им гостувам. От една страна съм спокойна, защото на месец получавам по средно 3-4 покани, но пък ми отнема технически по-дълго време да организирам по-нестанадартни събития на такива места, където мога да срещна още потенциални нови читатели.

Събитията с деца крият по-различни предизвикателства от тези за възрастни и трябва да са много внимателно планирани предварително (наскоро написах материал за това в „Аз чета“). Децата са непредсказуема аудитория – някои са по-бурни, други се разсейват лесно и като цяло е трудно да усетиш ритъма на всяко едно дете. Няма формула, която да работи безотказно всеки път. Ако успея да разпаля страст към четенето у поне у половината деца, с които се срещам, за мен това е успех.

Семинарът „Ефективен маркетинг за издатели: Как успешно да представяме и продаваме своите книги“ ще се проведе на 14 март в Читалище.то. Запази своето място сега:

[ + ]