fb
Чети повече

„Разменям… мое за твое” или как да направим април още по-книжен

4 мин.
3

Пролетта дойде, а с нея и най-прекрасният книжен месец – април. Стартът на своеобразния книжен маратон от събития бе даден още на 2-ри с Международния ден на детската книга и Походът на книгите, а тази събота книжното приключение продължава с пълна сила, само седмица преди Големия 23 април, когато всички ще празнуваме предвеликденски Международния ден на книгата и авторското право.

Какво обаче ще се случи на 16-ти април в София? „Разменям… мое за твое” е събитие, което организират няколко инициативни книголюбители и е подкрепено от още повече книжни професионалисти и ентусиасти. Датата е 16 април, събота, а мястото е градинката пред Народния театър.

razmeniamВ рамките на един ден организаторите са се погрижили на никой да не му е скучно, а книгите и четенето да се превърнат в център на вълнуващи забавления и споделено време за малки и големи.

Събитията ще се концентрират предимно около четири дейности – масова размяна на книги, нетрадиционно литературно четене за деца, книжен фотоконкурс и една красива цветна традиция от далечна Испания.

Ето по-подробно информацията за всяко едно от събитията:

„Разменям… мое за твое” – размяна на книги. Всеки, който има книги, които не чете или е прочел и е готов да преотстъпи на друг, или по случайност има две копия от книга, може да ги донесе и да избере други, към които проявява интерес. По този начин хората могат да бъдат  полезни един на друг и без средства  да разнообразят личната си библиотека.

В случай че част от книгите не бъдат харесани и взети, ще станат част от фонда на Софийска градска библиотека.

„Разменям… мое за твое” – аз съм това, което чета. Още миналата седмица организаторите на събитието отправиха предизвикателство към креативността на всички четящи да се снимат и чрез своята снимка да представят любимата си книга и усещането, което тя им носи. Снимките си можете да изпращате на имейл fo@studiofo.net, като в деня на самото събитие част от изложбата ще бъде предварително подредена, а другата ще се случва в събота пред Народния театър. Победителите пък ще бъдат наградени по време на after party в клуб „Петък”.

„Разменям… мое за твое” – литературно четене за деца и пораснали.Организаторите предвидливо са се погрижили на книжния празник в събота да има специално събитие и за най-малките читатели. С едно нетрадиционно и весело литературно четене млади актьори от НАТФИЗ ще четат на децата откъси от популярни детски книжки и приказки по избор, защото магията на книгата върви ръка за ръка с вълшебството и въображението на децата, което актьорите умело ще се постараят да провокират.

„Разменям… мое за твое” – цвете за книга. Следвайки една красива испанската традиция, всяка една дама на събитието ще получи подарък от организаторите. Както книгата е символ на знание и мъдрост, така цветята олицетворяват красотата и нежността. Затова седмица преди Международния ден на книгата и авторското право организаторите ще подарят на всяко момиче и на всяка жена по едно цвете – символ на знанието, което тя предава на мъжа и своите деца. Като допълнение към подаръците, кулинарният сайт „1001 рецепти“ ще подари 1001 готварски списания на първите ентусиасти, които се присъединят към празника.

Книжната събота ще завърши в Петък (бар „Петък”) с after party и много заредени книжни усмивки.

Аз чета” е медиен партньор на инициативата и през цялата събота по време на събитието ще ви информираме за интересните и любопитни подробности от книжния празник. Надяваме се всички да се видим там, защото удоволствието от четенето и книгите е много по-голямо, когато е споделено.

Сред останалите партньори на събитието са Асоциация Българска книга, издателство Colibri, Полският културен институт, издателство Ентусиаст, сайтът 1001 рецепти, Б2, нотариус Росица Рашева, Вечна-Р, Контилинкс и бар „Петък”.

*снимка 1 – ohbooks.blogspot.com