fb
България

„Аз чета“ с награда „Рицар на книгата“ за 2013 година

2 мин.
ricar

Александър Кръстев, създателят на сайта www.AzCheta.com, получи наградата „Рицар на книгата“ в категория Интернет базирани медии. Наградата се връчва всяка година от Асоциация българска книга на журналистите с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в България. Церемонията по награждаването се състоя традиционно в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в Световния ден на книгата и авторското право – 23 април.

В останалите категории отличието получиха:

Георги Ангелов, водещ на „Денят започва с култура” по БНТ, в категорията Електронни медии – радио и телевизия;

Людмила Габровска, журналист вестник „Монитор”, в категорията Печатни медии – вестници и списания;

Статуетката „Рицар на книгата” в категорията Политик или общественик с най-голяма роля за развитието на бранша тази година беше връчена на г-жа Калинка Попстефанова, зам.-кмет по култура и образование в община Варна, за личен принос и подкрепа в реализацията на проекта „Алея на книгата“ – Варна. Почетната статуетка беше връчена от зам.-министър на образованието, младежта и науката, г-жа Мариана Банчева.

Всички номинирани за наградата тази година може да прочетете тук.

Отличията са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват за девета поредна година, като от 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик, с принос за книгоиздаването.

С връчването на наградите „Рицар на книгата” бе поставен и краят на „Походът на книгите„, който и тази година в рамките на близо един месец с различни инициативи в цялата страна поощряваше интереса към четенето и книгите сред деца и възрастни.

[ + ]