fb
НовиниПо света

Ричард Фланаган спечели наградата Man Booker за 2014

2 мин.

Австралиецът Ричард Фланаган бе отличен с наградата Man Booker за 2014 за романа си ‘The Narrow Road to the Deep North’ на церемония в Лондон, излъчвана на живо по BBC News и онлайн.

Фланаган е роден в Тасмания през 1961 година и е автор на 6 романа. ‘The Narrow Road to the Deep North’ („Тесният път към дълбокия Север“) е писан в продължение на 12 години и разказва историята на Дориго Евънс, хирург в лагер за военнопленници край прословутата Бирманска железопътна линия, наричана още „ЖП линията на смъртта“. 53-годишният Фланаган завършва финалната пета версия на романа си точно в деня, в който на 98 години умира баща му, бивш военнопленник от същия лагер.

„Двете най-велики теми от появата на литературата досега са любовта и войната и това е великолепна книга именно за любов и война. Написан с изключително елегантна и силна проза, романът свързва Изтока и Запада, минало и настояще, чрез история за вина и героизъм. Това е книгата, която Ричард Фланаган е роден да напише“, каза председателят на журито Ей Си Грейлинг.

За втора поредна година призът бе връчен лично от дукесата на Корнуол Камила. По време на своята реч преди награждаването тя обяви церемонията за „най-вълнуващото литературно събитие на годината, което връща авторите отново на преден план“.

Наградата Man Booker се връчва от 1968 година насам за роман на писател от Обединеното кралство, Република Ирландия и Общността на нациите, написан на английски и издаден във Великобритания. През 2014 за пръв път за участие бяха допуснати и американски автори, като цели двама от тях – Карън Джой Фaулър и Джошуа Ферис – бяха селектирани във финалния списък. Останалите номинирани са Али Смит, Ричард Фланаган, Хауард Джейкъбсън и Нийл Мухерджи. Наградата възлиза на 50 000 лири, но престижът й е сравним само с този на Нобеловата награда за литература. Тази година носителят на приза Ричард Фланаган ще бъде отличен със специална марка от Британските кралски пощи.