fb
Ревюта

„Красотата и адът“ – среща с най-новото от Роберто Савиано

5 мин.
saviano-krasotataiadat

saviano-krasotataiadatСмятах, че вече е трудно да бъда изненадан от автор или книга, но се оказа, че за мое щастие все още мога. При това – приятно. Този път изненадата се нарича „Красотата и адът” от автора на „Гомор” Роберто Савиано.

Една книга, която не привлича погледа с пъстра и лъскава корица, но нейното съдържание е достатъчно интересно и истинско, за да прикове вниманието на читателя от първата до последната страница.

Със съжаление трябва да призная, че унесени в ежедневието и в потока от дезинформация, който ни залива, все повече се откъсваме от външния свят. Формално, до нас достига всяка новина за катастрофални земетресения, бомби и атентати, гръмки акции на полицията, а прякорите на родните ни престъпници са като списък на животните от зоологическата градина или на зеленчуците, нужни за една домакиня.

Всъщност, би трябвало, влизайки в ЕС, ние да се превърнем в част от единното семейство на Европа и да сме по-запознати с процесите, които се развиват там. На практика се получи обратно – ние се свихме в своите домашни проблеми и непрекснато се мъчим да докажем, че всъщност българите не са най-големите крадци, мошеници и престъпници на стария континент, т.е. не сме такива за каквито ни представят нашите по-големи братя от семейството…

Взимайки в ръце книгата на Роберто Савиани обаче, ние се убеждаваме, че всъщност ние не само не сме най-лошите, но даже не сме в състояние и да им подражаваме. За съжаление, това се отнася не само за престъпния свят, но и за най-високите постижения на човешкия ум, талант и воля.

”Красотата и адът” е творба, написана в типичния за известния докуменаталист и разследващ журналист Савиано стил. Човек, посветил се на борбата с мафията и нейното разобличаване, автор на множество статии, книги и борец за извисяване на човешкия дух на алчността и жестокостта.

Книгата може спокойне да послужи за сценарий на документален филм за най-грозното и най-възвишеното от днешния свят. Цялото повествование е пропито от патриотизма на автора, който независимо, че е принуден да живее в непрекъсната опасност за живота си в условията на кошмара да бъде убит при всяка среща с околния свят от преследващата го мафия. Той, който би трябвало да е отвратен от низоста на човешкия род, пише с такъв хуманизъм за най-светлите представители на днешното човечество, с които ни запознава от страниците на книгата си, че ние се убеждаваме в силата на доброто, което неминуемо ще победи злото, колкото и силно да е то.

Савиано ни среща с хора, не само от своята родина, но и с много наши съвременници, които представляват според него най-доброто от днешния свят. Така този паралел, който той прави между ада, сътворен от човека тук на Земята и красотата на неговите постижения, плод на таланта, труда и хуманизма.

Спектъра на нашите съвременници, достойни за уважението и любовта на Савиано, с които той ни запознава, е разнообразен, шарен и разнопосочен. Той ни превежда през срещите си с Мама Африка – голямата Мариам Макеба, с магистрати и прокури, посветили се на борбата с престъпността, с аржентинския футболист Лионел Меси, който е преодолял личната си драма и с усилията на човешката подкрепа и своята воля и труд е достигнал върха на футболното майсторство. Тук се нареждат още талантливите създатели на едноименния филм по книгата на автора „Гомор“, американските писатели Уилям Волман и Майкъл Хер, за виртуоза Майкъл Петручане – обречен от рядка болест на недъг, който той преодолява, за да се превърне в съвършен музикант, за спортната школа по бокс в градче, раздирано от междуособиците на италианската мафия, родило редица шампиони и спасило от престъпността много млади италианци.

По време на своя разказ, авторът ни среща и с много други като него, които са се посветили на борбата с мафията и допринесли за разкриването на нейните механизми, структура и влияние в обществото. Тук е Джо Пистоне, живял 6 години под прикритие в редовете на пафията и допринесъл за един от големите успехи в борбата с нея, тук е и младия журналист Джанкарло Сиани, успял да разкаже с изключителна прецизност и умение за войната межуд различните кланове на камората и заплатил затова с живота си.

Трудно е даже да се изброят всички тези светли имена на хората, които творят красотата в днешния свят. Още по трудно е да се повярва до каква степен в днешно време мафията – италианска, руска, афганистанска, нигерийска и т.н., е проникнала във всички сфери на обществения, политическия и икономическия живот не само в Италия, Европа САЩ и в глобален мащаб. Тук, за съжаление, не отсъства и България в тази престъпна мрежа, като намира подобаващо място в цялата система за производство, разпространение и продажба на наркотици и изпиране на парите, получени от престъпна дейност.

Книгата логично завърша с моменти от срещите на автора във връзка с Нобеловата награда за автора. Изказването му на този форум, в синтезиран вид отразява неговия мироглед, хуманизъм и изключителен патриотизъм.

И така, книгата е тук и заслужава да бъде прочетена. Най-малкото, защото разказва за наши съвременници и ни разкрива простите, но ефективни методи, чрез които целия икономически живот в глобален аспект днес е свързан с дейността на мафията. Понякога звучи толкова невероятно, че е трудно да се повярва.

Познанието за всичко това – адът и красотата на днешния живот са тук и чакат да бъдат прочетени от вас. Заслужава си!

Автор: Арам Сетиян