fb
БългарияНовини

Литературен фестивал „Рози и книги“ започва в Калофер

1 мин.

rozi i knigiВ края на май 2014 за първи път в Калофер ще се проведе литературен фестивал. Нещо повече, литературата ще се съчетае с едно от най-атрактивните и уникални преживявания, които подбалканският град може да предложи на гостите си – розобера.

Организатори на събитието са местното читалище „Христо Ботев 1869“ и хотел „Калифер“ с подкрепата на издателствата „Жанет 45“ и „Ентусиаст“. Секретарят на читалището Светла Йовева сподели с нас, че „Това е много вълнуващо преживяване. Калоферци отдавна мечтаят за събитие, свързано със съвременната българска литература“, а библиотекаракта Яна Камова допълва, че „Това е единственият шанс на библиотеката да стане по-привлекателна за местните хора. Това е едно абсолютно възрожденско начинание от страна на писателите, които идват тук съвсем безкористно, за да се срещнат с читателите.“

Във фестивала ще се включат писателите Светлозар Стоянов, Оля Стоянова и Силвия Чолева. Модератор на срещите, които ще се проведат в читалището, ще бъде редакторът и литературен критик Гергана Рачева, която е сред основните двигатели на организацията. Специално за „Аз чета“ тя разказа, че отдавна вярва, че подобни събития трябва да се случват именно в малките градове, за да бъдат те оживени отново: „Рози и книги, това е формулата – стига политика и дребнотемие“, завърши разговорът Рачева, която силно вярва в успеха на фестивала и бъдещото му развитие.

[ + ]