fb
Ревюта

За морето, пътуването и едно необикновено семейство в едно различно време

3 мин.
yana

yanaНали знаете, че пътуването е състояние на духа… е вероятно защото напоследък съм все в такова състояние, непрекъснато ми се четат книги за пътуване, ей така – като бягство от ежедневните гадости, за които слушаме по новините или виждаме на улицата…

Едно такова малко бягство беше и “С Яна около света” на българските мореплаватели Дончо и Юлия Папазови. Една синя книжка, която не мога да кажа, че се чете бързо и лесно, но определено успява да те измъкне от сивотата и ежедневния поток от хора, работа, срещи и мисли с разкази за далечни места и едно време, което не е твоето, но е също толкова реално. Защото “С Яна около света” е колкото пътуване с яхта около света, толкова и пътуване назад във времето, когато единствената връзка с дома е радиото, а значенията на “барбекю” и “авокадо” са обяснени под линия.

Като се замисля над този факт, сегашното издание на книгата е може би много по-интересно и някак по-пълно от първото, издадено преди 30 години. Сякаш от него изкристализират много неща, които би ни било трудно да видим преди, в онези години.

“С Яна около света” е пленителна със силно откровените разкази на двамата автори – Дончо и Юлия Папазови, които откривайки света с яхта “Тивия”, откриват за нас завесата на едни непознати приказни географски ширини с всичките морски приключения и проблеми, които някак в документалните филми остават зад кадър, а в приключенските романи са изтрити съвсем. Мислите за дома, за приятелите и семейството, мечтата за морето, когато си на суша и личната гледна точка към различните култури превръщат книгата в емоционално близка на всеки мечтаещ пътешественик, на всеки който някъде и някога е искал да отдаде на света с всичките му очарования и разочарования, красоти и несправедливости. “С Яна около света” е книга за точно това непосредсвено мечтано пътуване, не изпълнено с афоризми и мисли за смисъла за живота, а реалното постижение на човека воден от мечтите в необятността на света и природата.

И макар много да се радвам, че такава книга се преиздава и благодарение на това аз мога да я прочета и открия като изживяване, за мен това издание можеше да е в пъти по-красиво, по-хубаво направено. Това второ издание на “С Яна около света” можеше да има видът, който заслужава за своя 30 годишен юбилей – с много повече илюстрации, с много по-хубаво оформление и хубава хартия, с много повече допълнителна информация, ненамерила място в оригиналното издание.