fb
БългарияНовини

Съботно четене разкрива връзките между унгарската и българската литература

3 мин.

Текстове на някои от най-интересните унгарски писатели и поети като Ласло Наги, Атила Йозеф, Шандор Петьофи ще прозвучат в съботния следобед на 24 февруари в непринудената обстановка на „Salted Café Sofia“, ул. „Братя Миладинови“ № 38. Събитието „Унгарски поетични етюди“ се организира от специалност „Унгарска филология“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и организация „Мулти култи колектив“. Гостите ще имат възможност да чуят също и наши популярни фолклорни песни в превод на унгарски език.

Домакин на събитието ще бъде Едина Жолчак-Димитрова, която е родом от Унгария. През 2003 г. тя създава семейство в България и оттогава живее у нас със съпруга и четирите си деца. Била е лектор във Великотърновския и Шуменския университет. В момента работи в катедра „Класическа филология“, специалност „Унгарска филология“ към Софийския университет и преподава унгарски език.

„Много българи са чували само името на Шандор Петьофи от унгарската литература, докато в унгарските учебници от българската литература се споменава само Ботев. Наистина е интересно колко сходни са били животът и творчеството им. И двамата са били поети и революционери, които са изиграли важна роля във въстанието на своя народ срещу окупационната власт. И двамата са загинали в своята младост преди да навършат 30 години и никой не знае къде са телата им. Ботев е роден една година преди смъртта на Петьофи, точно в годината на началото на Унгарската революция срещу Хабсбургската империя. Но между унгарската и българската литература има още много прилики, за които ще говорим на 24 – ти февруари.“ – споделя Едина Жолчак-Димитрова.

От своя страна Бистра Иванова от „Мулти култи колектив“ смята, че макар и географски Унгария да е близо до нас, тя си остава до голяма степен непозната поради езикови и културни бариери. Кои унгарски автори познаваме? Колко от тях са преведени и достъпни? Кои са темите и сюжетите, които ги вълнуват? Според нея ще бъде интригуващо да потърсим отговорите на тези въпроси заедно с човек като Едина Жолчак-Димитрова, който има допирни точки и с унгарската, и с българската култура.

Литературното четене е с начален час 15:00 часа. Входът е свободен, но е необходима предварителна регистрация тук.

Събитието се организира в рамките на проект „Мигранти с таланти“ с подкрепата на Фонд Активни граждани – България. „Мигранти с таланти“ е национална медийна кампания, чиято цел е да преодолее негативните стереотипи, наложени върху мигрантите и бежанците в България, и да подчертае позитивния им принос у нас. Проектът се явява естествено продължение на 8-годишната работа на „Мулти култи“ в подкрепа на многообразието.