fb
Ревюта

Африканска магия: Съдбата на слона

3 мин.
sadbata na slona loran saint jon

sadbata na slona loran saint jonАфрикански залези, слонове и жирафи, нереална зеленина или безкрайни пясъчни дюни. Африка е магия, която винаги ме е привличала и пленявала въображението ми, пренасяйки ме на дълго и опияняващо пътешествие…

Kакто става обикновено, вкъщи съвсем невинно посегнах към „Съдбата на слона“ на Лорън Сейнт Джон с желание да я разгледам набързо, преди да я оставя в купа с чакащи за четене книжки. Истината е, че изпих африканските приключения на малкото момиче Мартина за няколко часа.

11-годишнaта Мартина се озовава се при баба си Гиун в резервата „Савубона“ в Южна Африка след трагичната смърт на родителите си. Добра и състрадателна, Мартина притежава специална дарба – да лекува животните. Също така, детето има необикновен приятел – белият жираф Джеми, с когото препускат на лунна светлина до Тайната долина. Тази долина крие древни бушменски рисунки, запечатали в себе си предсказание за живота на момичето, яздещо бял жираф. Освен Джеми, Мартина е обградена от любовта на баба си, на сангома Грейс, на надзирателят Тендай и на добрия си приятел Бен. Малки каракали, бебета-маймунки и животни – сираци, слонове и антилопи – всички те радват с присъствието си малкото момиче и носят необяснимата магия на Африка.

Естествено, не може нещата да са толкова идеални и винаги се намира по някой гадняр, който да развали щастието на хората. Рубен Джеймс, богаташ от Намибия, се появява ненадейно в „Савубона“. Той размахва завещанието на дядото на Мартина, разкриващо, че резерватът е завещан на него заради финансови сделки. Определеният срок Мартина, баба й и всичките й приятели да напуснат любимия си дом, тече безмилостно, а възлите в историята се заплитат все по-здраво.

Гуин ненадейно открива писмо от починалия си съпруг, адресирано до нея и съдържащо ключ от сейф в Англия. Подтикната от Мартина да направи всичко възможно, за да спаси „Савубона“, бабата заминава за Англия, а внучката… Е, внучката се забърква в страхотна каша, излитайки нелегално със самолета на Рубен за Намибия. Защо? Защото не може да допусне за втори път да загуби най-ценното в живота си!

Казват, че любовта дава криле. Мартина и Бен, изгубени сред ръждивите дюни на пустинята Намиб, определено се нуждаят от криле, за да надбягат безмилостния ход на времето и да открият отговорите на стотиците въпроси, напиращи един след друг… Случайната им среща с младия бушмен Гифт, син на „Повелителя на слоновете“, ги отвежда все по-близо до Дамараланд – родното място на слона Ейнджъл, спотаило в Лунната си долина вълшебните кръгове и истината. Истината за алчността, за коравосърдечието и за пътя към Ада, осеян с добри намерения. Истината и за съдбата на слона.

Щастлива съм, когато попадам на вълнуващи книги. „Съдбата на слона“ е точно такава. И дори да не успях да опиша и една трета от очарованието на Африка, събрано в нея, надявам се да съм ви поднесла екзотичен букет от диви орхидеи, набрани с истинска любов.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

Прочетете ревюто и за първата книга от поредицата – „Белият жираф“.