fb
БлогБлогове

Седмица на жените в литературата

1 мин.

Специалните седмица в „Аз чета“ са нещо, което правим основно за забавление – избираме си тема, разпределяме си статиите, планираме. Всеки има свободата да подходи посредством собствените си интереси, опит и гледна точка. Имаме толкова много идеи, че рядко повтаряме тематична седмица.

Седмицата на жените в литературата обаче е нещо, което правим за втори път. Този път акцентът ще е върху българската литература от последните десетилетия. Ще се опитаме да насочим вниманието ви към имена, за които може би не сте чували.

Изненадата е, че ще отделим място не само на писателките. Ще се постараем да ви представим всички онези жени, които стоят зад словосъчетанието „българска литература“ – редакторки, художнички и илюстраторки, издателки, преводачки, книжарки. Ще ви убедим да четете повече книги, писани от жени, и да не им слагате излишни етикети.

Защо изобщо предприемаме подобна инициатива ли? Защото искрено вярваме, че сред жените в българската литература има творци на световно ниво, които са спечелили подкрепата ни с таланта си и имат нужда да получат вашето необременено от предразсъдъци признание. Какъв по-подходящ повод да им отдадем заслуженото от наближаващия Международен ден на жената 8 март?

Женският глас в съвременният разговор за литература все още не е толкова силен, колкото ни се иска – ето защо решихме да му дадем трибуна за една седмица.

Не е достатъчно, но пък е едно добро начало.