fb
БългарияНовини

СГХГ ни повежда към “Островът на съкровищата” на Любен Зидаров половин век по-късно

3 мин.

С изложба „Половин век по-късно“ Софийска градска художествена галерия ще ни потопи в приказния свят на големия български илюстратор Любен Зидаров от 8 декември 2015 до 14 февруари 2016 г. В изложбата, чието откриване е тази вечер от 18:00 ч., софийската публика ще може да види новите илюстрации на Любен Зидаров към трите му знакови книги „Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“, и репродукции на някои от познатите им 50-годишни първообрази.

През 2014 и 2015 художникът се решава на ново тълкуване на част от илюстрациите на тези три книги, като запазва сюжета и композицията на „оригиналите“. От СГХГ посочват, че онова, което днес е по-различно се свежда основно до: „отношението към творбата и нейните герои, изразени в по-богата техника и най-вече в естетически открития, резултат от десетилетия натрупвани артистични умения и житейска мъдрост. В края на този творчески  път творбите са превърнати в своеобразна авторска амалгама между книжната илюстрация и живописта.“  

В изложбата е представено и четвърто заглавие, тематично свързано с една от литературните класики на Робърт Луис Стивънсън – „Островът на съкровищата“, а именно „Силвър“ – продължението на любимата пиратска сага  , написано в наши дни от известния английски автор Андрю Моушън, доскорошен носител на почетната титла „поет-лауреат на Великобритания“.

 

Именно защото „Островът на съкровищата“ се оказва свързваща тема за основната част от експозицията и нещо като „книга на живота“ в илюстраторската биография на Любен Зидаров, тя е обогатена с аспекти на историята на илюстрирания вариант на литературното произведение. Показани се репродукции на гравюри и илюстрации от първите английски и американски издания на романа.  

“Творческото дълголетие за даден художник не е рядко явление. Но е почти без аналог ситуация, в която илюстратор, сътворил визуалния и типографски еквивалент на стотици литературни произведения, изградил образен духовен мост между себе си и авторите им, да се върне към книги, илюстрирани от него преди половин столетие“, допълват от галерията.

Илюстрациите към „Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“ са само някои от редицата разпознаваеми и обичани от няколко поколения книги, по които е работил Любен Зидаров. Сред останалите са още „Андерсенови приказки“, „Граф Монте Кристо“, „Чичо Томовата колиба“, приказките на Е.Т.А. Хофман и на Николай Райнов, приключенските романи на Карл Май, Майн Рид, Жул Верн, създадени през 60-те и 70-те години.

„Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“ с илюстрациите на Любен Зидаров са преиздадени от издателство „Захарий Стоянов“, докато „Силвър“ се издава от издателство „Прозорец“ като лимитирана в 150 екземпляра библиофилска книга, съдържаща оригинална литография на художника.

Изброените заглавия ще се предлагат на книжния щанд в Софийска градска художествена галерия.

За Любен Зидаров има създаден и документален филм на Антон Стайков и Мария Николова, продуциран от Пенко и Сотир Гелеви. Неговият трейлър може да видите тук:

Снимка на корицата: Гео Калев, от премиерата на филма „Вълшебното огледало на Любен Зидаров