fb
НовиниПо света

След второ предупреждение от руските власти: „Новая Газета“ спира да работи

2 мин.

Руският независим вестник „Новая газета“, чийто редактор Дмитрий Муратов беше един от носителите на миналогодишната Нобелова награда за мир, съобщи в понеделник, че преустановява своята онлайн и печатна дейност до края на „специалната операция“ на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Разследващото издание, което вече премахна от уебсайта си материали за военните действия на Русия в Украйна, за да се съобрази с новия закон за медиите, заяви, че е получил в понеделник още едно предупреждение от държавния комуникационен регулатор Роскомнадзор, което го е накарало да спре дейността си.

„Преустановяваме публикуването на вестника на нашия уебсайт, в социалните мрежи и в печатен вид до края на „специалната операция на територията на Украйна“, написа изданието на уебсайта си.

От Роскомнадзор са заявили, че „Новая газета“ е нарушила законодателството на страната, като пропуска да отбележи в своя публикация, че определена организация с нестопанска цел е „чуждестранен агент“.

Две такива предупреждения от Роскомнадзор в рамките на една година означават отнемане на лиценза на съответната медия. В отделно съобщение до читателите Муратов и неговите репортери казаха, че решението за прекратяване на дейността им е било трудно, но необходимо.

„Няма друг избор“, се казва в тяхното обръщение към читателите. „Знаме, че както за нас, така и за вас това е ужасно и трудно решение“.

Новината идва, след като Роскомнадзор подчерта, че ще извърши щателна проверка и ще предприеме адекватни мерки срещу всички медии, интервюирали украинския президент Владимир Зеленски, една от които беше и „Новая газета“.

Интервюто със Зеленски беше санкционирано още снощи от руския надзорен орган Роскомнадзор, който издаде разпореждането да не бъде излъчвано.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни днес, че никой не се страхува от интервюто, а просто трябвало да бъде проверено дали казаното в него съответства на руското законодателство.

Интервюто е взето от Тихон Дзядко – главния редактор на обявената за чуждестранен агент телевизия „Дождь“, Иван Колпаков – главен редактор на интернет изданието „Медуза“ (също обявено за чуждестранен агент), журналиста Михаил Зигирь и специалния кореспондент на „Комерсант“ Владимир Соловьов. Можете да го гледате тук (без превод на български език):

Участвал е и главният редактор на „Новая газета“ Дмитрий Муратов.“Новая газета“ съществува от 1993 година, като сред основателите беше и Михаил Горбачов. Главният редактор Дмитрий Муратов е носител на Нобелова награда за мир.