fb
НовиниПо света

“Space Opera” по либрето на Георги Господинов с премиера в Полша

1 мин.
georgi gospodinov opera

georgi gospodinov operaСветовната премиерата на “Space Opera” по музика на Александър Новак и либрето Георги Господинов ще се състои на 14 март (събота) в Полската държавна опера на град Познан, съобщава news.bg.

Историята в либретото е актуална и разказва за първия полет до Марс на една перфектна двойка – Адам и жена му Ева, които в продължение на 500 дни и нощи (или по-скоро само нощи) трябва да живеят един до друг в малка капсула.

“Дали това е голямата мечта, или е  голямата самота в празния космос? И колко тежи любовта в състояние на безтегловност?”, се пита в либретото.

Представлението ще се изпълнява на английски в превод от български на Анджела Родел, а за полската публика ще има субтитри, дело на Магда Питлак. Проектът се осъществява благодарение на подкрепата на Полското министерство на културата и Познанската опера.

Георги Господинов е поканен да напише текста още преди две години лично от композитора, който бил впечатлен от книгите на българския автор. От пост на писателя във Фейсбук става ясно, че се търсят начини “Space Opera” да бъде представена и в България: