fb
НовиниПо света

Спадащи тиражи и възход на детските заглавия отчитат издатели от Източна Европа на Франкфуртския панаир на книгата 2018

2 мин.

На официално открития днес Международен панаир на книгата във Франкфурт представители на книгоиздаването в Източна Европа изложиха данни за намаляващи тиражи и спад в броя на публикуваните заглавия, научаваме от Publishing Perspectives. На провелата се трийсет и втора Конференция за правата (Frankfurt Rights Meeting – водещото събитие за права и лицензиране в рамките на форума) издатели от Полша, Румъния и Русия споделиха своите наблюдения за развитието на бранша в този регион.

Йоанна Мачиук – главна редакторка на отдела за чуждестранна проза в Prószyński Media, разкри, че полският пазар се оценява на 528 млн. евро, което бележи спад в сравнение с миналата година. Според нея обаче детските и нехудожествените книги се намират в етап на растеж, а издателите се изявяват като „активни купувачи“ и наемат все повече литературни скаути.

Богдан Станеску, редакционен директор на Romania’s Polirom Publishing, изнесе презентация, от която стана ясно, че в цялата страна има по-малко от 300 книжарници, като в някои окръзи не може да се намери и една-единствена. Той допълва:

Румъния има най-слабия книгоиздателски пазар в Европа, затова организираме два големи панаира на книгата. […] Историческите и детските четива обаче са във възход, а напоследък ставаме свидетели и на засилен интерес към графичните романи, които никога досега не са били публикувани в Румъния.

Според главната редакторка и издателка в New Literary Observer Ирина Прокхорова детските книги процъфтяват и в Русия след дълги години на скептицизъм от страна на читателите:

До края на 2000 година новите детски книги се продаваха изключително трудно. Всички си спомняха съветските времена и просто искаха старите заглавия. Сега обаче настъпи смяна на поколенията и хората станаха по-възприемчиви.

Прокхорова изтъква още, че международната репутация на Русия се отразява на продажбите ѝ на права в чужбина:

Искаме да представим културния и интелектуалния си живот, но в отговор ни заявяват, че „това не е достатъчно руско“ и изискват неща, които се подчиняват на друга визия за страната.

Тя допълни, че деградацията на политическата среда в Русия подтиква хората да се вкопчват в образованието и сериозните четива, което е добър знак за независимите издателства.

Снимка на публикацията: Roger Tagholm