fb
БългарияНовини

Как един шрифт може да помогне на хора с дислексия

2 мин.

Представете си, че се опитвате да прочетете един текст, но той се изкривява или „танцува“ пред очите ви; лесно обърквате сходни по външен вид букви и може да не успеете да прочетете дадена дума, дори да сте я срещали вече на предишната страница. Това състояние се нарича дислексия и не е болест, а различен модел на работа на мозъка.

Тези затруднения при възприемане на печатен текст могат да бъдат неутрализирани до голяма степен чрез адаптиране на използвания шрифт. Такъв има вече създаден у нас. Това е Adysпървото шрифтово семейство в България, предназначено за хора с лека и средна форма на дислексия, а негов създател е Кристина Костова, графичен дизайнер. Adys се разпространява безплатно и е достъпен за свободно изтегляне.

Кристина ще гостува на 4 юли (вторник) от 19 часа в клуба на НЧ „Читалище.то-2014“, за да разкаже как е стигнала до идеята за разработване на такъв шрифт и какви са перспективите пред него. Модератор на срещата ще бъде Вал Стоева от фондация „Детски книги“.

„Поредицата „Срещи в Читалище.то“ е посветена на вдъхновяващи хора, които вярват, че важните каузи могат да променят средата. “ – разказва Милена Златарова, член на Настоятелството на НЧ „Читалище.то“. “ Дислексията е състояние, на което все още не се обръща достатъчно внимание у нас. Много деца с дислексия не се диагностицират навреме и получават лош старт в училище, което се отразява на самочувствието и учебните им постижения, а също така може да ги отблъсне задълго от четенето и книгите.

Смятаме, че работата на Кристина представлява интерес за преподаватели и издатели, а защо не и за специалисти по образованието. Надяваме се чрез този разговор да допринесем за повишаване на чувствителността към темата, така че тя да стане по-чуваема в обществото и шрифтовото семейство Adys да намира все по-голямо практическо приложение.“ – споделя в заключение Милена.

Входът за събитието е свободен. Препоръчително е да направите предварителна безплатна регистрация в Eventbrite. Клубът на Читалище.то се намира на ул. Лом 1 в София, зад централата на УниКредит Булбанк между улиците Лом и Лавеле.