fb
БългарияНовини

Стара Загора е домакин на Националната седмица на четенето 2017 г.

2 мин.

Инициативата на Министерството на образованието и науката „Национална седмица на четенето“ стартира в понеделник и цели да стимулира децата и младежите да опознаят света на книгите и да се забавляват, докато се учат. Акцент тази година ще бъде поставен и върху комуникацията между самите ученици – те ще подаряват книги на най-малките и ще им четат приказки.

Домакин на събитието е Стара Загора, но множество разнообразни инициативи ще се провеждат из цялата страна. Ще се включат родители, известни личности, неправителствени организации и местни медии.

Предлагаме ви списък с част от събитията:

 

Разлог

Деветокласниците от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” ще подаряват книжки и ще четат приказки на най-малките възпитаници на училището.

Габрово

В НУ „Васил Левски“  ще се проведе традиционно четене на творби на Ран Босилек, който е бил техен възпитаник. Събитието ще се проведе в специално обособени уютни кътове за четене.

Дупница

Деца от различни училища ще подаряват книги на училищните библиотеки, показвайки колко важно за тях е да могат да си вземат съвременни четива по техен вкус.

Пловдив

Ученици ще участват в дискусия на тема „Езикът, който ни събира и разделя“. В Националната търговска гимназия в града под тепетата ще се проведе и дигитално четене.

Смолян

Ученици в IX и XI клас ще станат библиотекари за един ден в Регионалната библиотека в града.

Добрич

Децата, включени в групите по интереси по проект „Твоят час“, ще посетят къщата-музей на Йордан Йовков в Жеравна.

 

Институтът за български език при БАН е традиционен партньор на МОН в провеждането на седмицата на четенето. Тази година млади учени от Института ще проведат традиционна викторина със занимателни задачи по правопис, граматика и значение на думите. Състезанието ще се проведе в Математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък.

На 15 декември 2017 г. Регионалното управление на образованието в Стара Загора ще обобщи резултатите от онлайн анкетата „Обичам да чета, защото..“, проведена на територията на областта.

Снимка: БГНЕС

[ + ]