fb
БългарияНовини

Стартира гласуването за „Бисерче вълшебно“ 2015

3 мин.
Biserche valshebno

Всички деца на възраст от 6 до 15 години вече могат да станат членове на почетното жури в третото издание на наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца, „Бисерче вълшебно“ 2015. Линиите за онлайн гласуване на сайта на наградата www.biserche.com  бяха отворени днес в 11 часа. За втора поредна година наградата се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България.

За да улеснят малките читатели да направят своя избор, организаторите от фондация „Детски книги” са направили промени, разделяйки книгите не в две, а в три възрастови категории както следва:

  • Откриватели – за деца на възраст 6-8 г., които сега откриват света на книгите;
  • Мечтатели за умелите читатели на възраст 9-11 г., които вече могат да пътешестват сами из света на фантазията и да се наслаждават на книжните приключения;
  • Майстори за тийнейджърите на възраст 12-15 г., които владеят до съвършенство магията на четенето и са готови да се гмурнат в света на епичната художествена литература.

В отговор на световните тенденции в развитието на детско-юношеската литература е въведена и нова категория – „Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги“. Номинираните в нея заглавия са интерактивни и мултимедийни детско-юношески книги, издадени през 2014 г., съдържащи мултимедийни приложения и/или обогатена електронна функционалност към литературния текст. Вотът в тази категория е отделен от основния за печатните издания, като в нея могат да гласуват децата от 6 до 15 г. включително.

„Тази година номинираните заглавия са общо 91: 88 в трите възрастови категории и 3 – в категория „Иноватори”. Радващ за нас е фактът, че книгите на българските автори са 26. За сравнение, в първото издание на наградата през 2013 година те бяха едва 5”, споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги”.

След старта на гласуването представянето на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ ще продължи в училища, библиотеки и читалища със срещи с читателите за разясняване целите на наградата, механизмите за гласуване и запознаване с номинираните заглавия.

Организаторите обещават много допълнителни помощни материали за учители и библиотекари, които ще могат да бъдат открити на www.biserche.com.

„Сред номинираните заглавия има две книги, които са публикувани със специфични цели и не се продават – „Мистър Фини и загадката сред дърветата“ на Лаурентин ван Оранйе и „Къде растат парите?“ на Дениса Прошкова. Екземпляри от тях ще бъдат дарени на най-големите библиотеки в страната, наши партньори в „Бисерче вълшебно” 2015”, обяснява Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2015 се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев и с подкрепата на Министерство на образованието и науката, образователния телевизионен канал Da Vinci Learning и сайта “Аз чета”.

Партньори на инициативата са още Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична бибиотека, Асоциация „Родители”, Национална мрежа за децата, Чешки център в София и много библиотеки и читалища от цялата страна.