fb
БиблиотекитеНовини

Стартира Седемнадесетата Национална библиотечна седмица

2 мин.

За седемнадесета поредна година, българските библиотеки отварят широко врати, за да демонстрират своите възможности да подпомагат гражданите във всичките им дейности, в стремежа им да подобрят живота си. Стотиците срещи в страната ще се проведат в рамките на XVII Национална библиотечна седмица, на която медиен партньор е „Аз чета“.

Кампанията под надслов „Устойчиви библиотеки за устойчиво общество“ стартира на 9 май и се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“ (ФГББ). Основната цел на инициативата е привличане на вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и техния потенциал.

По време на Националната библиотечна седмица 2023 се акцентира върху дейността на ББИА, ФГББ и българските библиотеки, фокусирана върху устойчивостта като основна ценност на библиотечното дело.

Позицията на библиотечната общност е, че достъпът до информация е необходимо условие за постигане на всички цели за устойчивото развитие. В световен мащаб повече от милион обществени, парламентарни, национални, академични, научни, училищни и специални библиотеки осигуряват информацията и уменията тя да бъде ползвана от всеки. Това ги прави особено необходими за всички в дигиталния век. 

„Библиотеките са не само потенциални партньори на правителствата, те вече допринасят за постигането на 17-те цели, като постоянно разширяват и разнообразяват своите услуги и програми. Българските библиотеки трябва да бъдат достойно включени в плановете за развитие, чрез които ще се изпълнява Програмата 2030 на ООН у нас“, категорични са организаторите.

Официалното закриване на кампанията и връчването на Годишните библиотечни награди за 2022 г. ще се проведе на 16 май от 13:00 ч. в Конферентна зала №1 под куполите на Софийското ларго в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, под пл. „Независимост“.

Можете да разгледате всички планирани инициативи по градове тук.