fb
БългарияНовини

Стефан Данаилов чества 75 години с автобиография и серия културни събития

2 мин.

Един от най-популярните и обичани актьори в България Стефан Данаилов – с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, празнува своя 75-и рожден ден на 9 декември. В негова чест ще се проведат няколко събития, отбелязващи впечатляващата кариера на професор Данаилов на българската сцена.

От 1 до 14 декември 2017 г. в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“ ще можете да разгледате изложбата на открито „Непознатите портрети на Стефан Данаилов“. Официалното й откриване ще се проведе на 1 декември (петък) от 13:00 ч.

В рамките на изложбата ще бъдат представени 32 пана, които ще припомнят участието на Стефан Данаилов в някои от най-емблематичните филми на българското кино като „Следите остават“, „Инспекторът и нощта“, „Морето“, „Понеделник сутрин“, „Князът“, „Черните ангели“, „Топло“, „Иван Кондарев“, „Юлия Вревска“, „Търновската царица“, „Дами канят“, както и в сериалите „На всеки километър“ и „Фамилията“.

Снимките в изложбата са селекция на Георги Тошев. Някои от тях са от илюстративния материал към автобиографичната книга „Романът на моя живот“, на която журналистът е съавтор. Голяма част от изображенията са кадри от филмовите ленти и се публикуват за първи път.

„Романът на моя живот“ ще бъде представен официално на 9 декември от 19:30 ч. в Народен театър „Иван Вазов“. На премиерата се очаква да присъстват много от екранните и сценични партньори на Стефан Данаилов, както и студенти от всичките му випуски в НАТФИЗ. Режисьор е племенницата му Росица Обрешкова, а сценограф – Елена Иванова. В същия ден bTV ще излъчи премиерно документалния филм на Георги Тошев „Различният“, посветен на големия актьор, в поредицата „НепознатиТЕ“.

На 4 декември от 18:30 ч. в кино „Одеон“ ще се състои предпремиерата на документалния филм за актьора „Монолог“ със сценаристи Георги Тошев и Ема Константинова. Филмът представя днешния ден на известния актьор и припомня някои от най-известните му роли в киното с включени кадри и фотографии от личния му архив и фонда на БНФ.

Също така през целия месец декември в кино „Одеон“ ще тече ретроспектива под надслова „10-те златни филма на Стефан Данаилов“, избрани от самия актьор. Сред тях са първите му участия в „Следите остават“ и „Инспекторът и нощта“, но ще бъдат излъчени и хитове като „Дами канят“ и пълната версия на екранизацията на „Иван Кондарев“.