fb
Ревюта

Библията на възмущението

3 мин.

Възмутете се - Стефан ХаселСЪЗИДАНИЕТО ЗНАЧИ СЪПРОТИВА – СЪПРОТИВАТА ЗНАЧИ СЪЗИДАНИЕ. ВЪЗМУТЕТЕ СЕ!„, призовава един неугасващо свободен дух от позицията на тлеещата си 93-годишна възраст през 2010 г. Есето му от трийсетина странички се превръща в европейски бестселър с 13 преиздавания само в родната на автора Франция и стотици хиляди продадени копия в Германия, Италия, Испания… Текстът с оригинално заглавие Indignez-Vous! (от френски – Възмутете се!) даде име на движението на възмутените Los Indignados (от испански – Възмутените) и се превърна в идеология на поколението, смятано за жертва на безсмисленото потребление, смазващата надпревара и презрението към културата.

Стефан Хесел – френски дипломат, посланик, писател, борец срещу нацизма и последният жив от авторите на Всеобщата декларация за правата на човека, носи уникална за зрялата си възраст непримиримост. Според него антагонизмите в днешния свят са много размити заради глобалната взаимосвързаност, в която сме оплетени. Като активен борец за Съпротивата собствените му причини за възмущение срещу нацистката идеология през Втората световна война са имали много по-ясна основа. Макар светът вече да не е така черно-бял, Хесел вижда навсякъде поводи за възмущение и призовава младите да намерят каузите за своята лична съпротива.

Безразличието е най-безплодната позиция!, направо крещи Хесел срещу нетолерантността към културните различия, отношението към имигрантите, ромите, природата на планетата и натрапеното безсмислие на политиката. Тъй като самият той е преживял чудовищни мъчения в два концентрационни лагера, от които по чудо се измъква, днес най-силно е възмутен от войната между Израел и Палестина, недоумявайки как израелците са способни на такава жестокост.

Роден през 1917 г., преживял кошмара на Втората световна война и участвал в изграждането на Нова Европа, Стефан Хесел твърде точно нарича мемоарите си от 1977 г. „Танц с века”. В манифеста си „Възмутете се!” представя две виждания за историята: на философа Жан-Пол Сартр за историята като изградена от „последователни сблъсъци и непрекъснато преодоляване на предизвикателства”, както и на близкия на баща му германски мислител Валтер Бенямин, че „смисълът на историята е в неумолимия ход от катастрофа към катастрофа”.

 

Призивът на Стефан Хесел зареди с огромна политическа енергия едно цяло поколение, смятано за апатично и продуктивистично. Модерната съпротива не е срещу диктатури и идеологии, а срещу кризата на мисленето и ценностите, която води до безразличие. А възмущението ще бъде вдъхновението на авангардното политическо творчество.

Пожелавам на всички, на всеки един от вас, да намери своята причина за възмущение. Безценна е подобна нагласа. Когато нещо ви възмущава, както аз бях възмутен от нацизма, тогава ставате борци, силни и отдадени на своята кауза. Включвате се в процеса на историята и той следва течението си благодарение на всеки от вас.