fb
Ревюта

Да си знаеш: Действай като жена, мисли като мъж

2 мин.

42948„Кааак сии?“

Това подхвърляне, добре познато като коронен pick-up line на Джоуи от „Приятели“, може да работи при мъже спрямо някои жени, но е клиширано и дълготрайно като паркиране в синя зона в центъра на София… Какво да правиш обаче, ако си жена, приближаваща или дори преполовила 30-те, търсиш сериозна връзка, а така и не можеш да разбереш мъжете?

Тук се появява американският комик Стив Харви, който разбива със своята книга „Действай като жена, мисли като мъж“. Общо взето, Стив е събрал нещо като тинк-танк и е опитал да открие всички възможни въпроси, които могат да изникнат в главата на една жена, докато се среща с мъж, за да успеят да „затворят сделката“ и да преминат към нивото на дълготрайното обвързване. Доста забавно е да я четеш, особено ако си представител на т.нар силен пол, защото веднага ти става интересно дали една жена може да приложи описаните препоръки.

Книгата, за съжаление, има доста ясно определена аудитория – силно религиозни самотни майки от американските гета. Това понякога води до доста сериозно раздразнение при обясненията на Стив Харви, но ако не се съсредоточавате точно върху тези моменти, „Действай като жена, мисли като мъж“ би била интересна на всички, особено на дамите. Както при всяко друго четиво, не трябва да забравяте, че често обобщаването може да доведе до грешни стереотипизации, имайте едно наум.

И сега стигаме до най-готината част – около книгата има създаден цял филм, в който се включват някои от най-хитовите цветнокожи комици от последните няколко години. Изглежда ми като страхотен трик за промотиране на книгата, съдейки дори по себе си – бях изгледал филма точно 4 пъти преди да започна да я чета. Четох я на английски, а чак след последната страница разбрах, че дори е издадена на български преди 3 години… А филмът е направен доста интелигентно – книгата е вмъкната в сюжета, а най-готината реплика е „Стийв, как може да ни го причиняваш!“.

Забавлявайте се!

https://www.youtube.com/watch?v=RywDEKvRSxY