fb
НовиниПо света

„Стоунър“ е книга на годината според Waterstones

1 мин.

Stoner Jon UiliamsВъзкръсналият роман на Джон Уилямс „Стоунър“, разказващ за живота на обикновения американец Уилям Стоунър, бе определен за Книга на годината от британската верига книжарници Waterstones, съобщи ВВС.

Търговците отличиха романа след като преиздадената му преди няколко години версия направи през 2013-та голям пробив в европейските класации, разчитайки предимно на препоръки „от уста на уста“. След препубликуването си книгата се сдоби с похвали от автори като Иън Макюън, Джулиан Барнс и Ник Хорнби, а актьорът Том Ханкс я определи като „едно от най-пленяващите неща, на които можете да попаднете“.

Управляващият директор на Waterstones Джеймс Доунт каза пред медиите:

„Невероятно е как „Стоунър“ почти изчезна от пазара и е безпределно удовлетворяващо да знам, че сме имали поне малка роля от това британските читатели да обърнат внимание на романа.“

По-рано тази година The New Yorker нарече „Стоунър“ „най-великият американски роман, за който никога не сте чували“ и посочи, че превод от френската авторка Ана Гавалда е разпалил нова вълна от интерес към книгата.

Джон Уилямс, който почина през 1994 г., е автор на четири романа и два сборника с поезия. Петият му роман „The Sleep of Reason“ остава недовършен след смъртта му.

Вижте първото за България ревю на „Стоунър“ от Милена Златарова.