fb
БългарияНовини

Студенти по книгоиздаване от ФЖМК публикуват книга за бежанците

1 мин.

Студенти по книгоиздаване от II курс на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет публикуват книга, посветена на бежанците. Студентите ще представят изданието на 3 юни от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото“ в рамките на Майските дни на културата на СУ.

„Отвъд преградите“ дава отговори на въпроси за „миграционна тавълна“, които мнозина може би никога не си задават. Дело на бъдещите книгоиздатели са не само текстовете, но и издателската подготовка, извършена в рамките на дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“.

Това не е книга за телените огради между държавите, а за границите между хората, издигнати от страхове и предразсъдъци. „Отвъд преградите“ показва човешките измерения на трудната съдба на бежанците.

Студентите са намерили най-верния път към горещата тема за мигрантите – да се срещнат и разговарят с тях. В книгата оживяват своеобразните изповеди на хора от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран и Сомалия. Те споделят житейските си истории и описват преградите, които преодоляват в търсене на своята втора родина.

Студентският сборник разказва и за българите, превърнали подкрепата на бежанците в професия, призвание и кауза. Читателите ще се запознаят с представители на институции и доброволчески организации, които обичайно остават извън медийния интерес.