fb
СпециалниСуперКнигите на...

СуперКнигите на: Цветелина Ненкова

6 мин.

Цветелина Ненкова е маркетинг мениджър в най-голямата хостинг компания у нас – СуперХостинг.БГ. Отговаря за цялостната маркетинг и комуникационна стратегия на компанията, както и за правилното интегриране на маркетинг инструментите във всички бизнес процеси. Цветелина е магистър по Маркетинг. Занимава се с маркетинг от близо 10 години, 7 от които е част от СуперЕкипа. Работила е за технологични марки като Asus, Dell, Razer, но по-голямо предизвикателство намира в маркетинга на услугите и необятните възможности на дигиталния свят.

Книгите са неразделна част от ежедневието ѝ както в професионален аспект, така и в личното ѝ време. Чете предимно бизнес, художествена литература, психология и биографии. В личната ѝ библиотека ще откриете стотици заглавия, прецизно подредени по теми. Любимите ѝ заглавия са много, но сред тях избра пет, които да сподели с нас.


Дъното на басейна – Анди Андрюс


Голям почитател съм на Анди Адрюс, още от студентските години, и всяко следващо негово заглавие намира специално място в библиотеката ми. “Дъното на басейна” намирам за задължителен житейски и бизнес наръчник, който често ми припомня да гледам на всяко едно дъно като трамплин към по-високи върхове.


“Удовлетвореността на клиента” е най-ниското изискване, за да останеш изобщо в бизнеса.”

Болки на растежа – Ерик Фламхолц и Ивон Рандъл

Замислящо и полезно четиво за всеки собственик на бизнес или мениджър от високо и средно ниво. Открих го преди близо пет години и тогава ми помогна да разбера какво е необходимо, за да продължи СуперХостинг.БГ да се развива като успешна организация – такава, каквато е днес.

Когато едно ново предприятие започне да се разраства, управленският екип трябва да се справя с безкрайните ежедневни проблеми и едновременно с това да поглежда към бъдещето. Затруднението идва от това, че много мениджъри преминават за пръв път през процеса на създаване на организация. Това може да се сравни с плуване в неотбелязани на картата води с пробита лодка и неопитен екипаж, обградена от стадо акули. И точно както екипажът ще потърси спешно водач, който да му помогне с навигацията, обучението и ремонта на лодката, ръководното тяло на една разрастваща се организация има нужда от ръководство, което да му помогне да изгради организацията. Екипажът ще бъде радостен да разбере, че други преди него са направили успешно пътуването и да чуе някои от уроците, които други пътешественици вече са научили.

Всички лъжат – Сет Стивънс-Давидовиц


Смях и провокация. Това са двете думи, които най-добре описват за мен тази книга. Като човек, който се занимава с дигитален маркетинг, ми беше много интересно да видя и другата страна на монетата. Хората са склонни да представят себе си в далеч по-различна светлина в дигиталното пространство и това не е новина. Поведението им обаче издава логичните им действия, а ключът се крие в това да суъмееш правилно да използваш тази информация.

“Дигитален серум на истината: Хората лъжат колко питиета са обърнали на път към дома. Лъжат колко често ходят на фитнес, колко струват онези нови обувки, дали са чели еди-коя си книга. Обаждат се на работа, че са болни, когато не са. Казват, че ще поддържат връзка, макар да нямат такова намерение. Заявяват, че са щастливи, а са в депресия. Разправят, че харесват жени, а всъщност харесват мъже. Хората лъжат приятелите си. Лъжат шефовете си. Лъжат родителите си. Лъжат лекарите си. Лъжат съпрузите си. Лъжат съпругите си. Лъжат самите себе си. И е абсолютно сигурно, че лъжат и в анкетите. Те искат да изглеждат добре, макар че повечето подобни проучвания са анонимни. Това явление се нарича ефект на социалната желателност.”

Безкрайната игра – Саймън Синек

Другият автор, чиито заглавия заемат също специално място в личната ми бибилиотека. За първи път разбрах за Саймън в едно видео на TED Talks, в което споделяше разковничето на концепцията “Започни със защо”. Безкрайната игра дава една друга гледна точка за бизнеса, в която трябва да спреш да мислиш кой побеждава и кой е най-добрият.

“Ако истинската цел на бизнеса е да прави пари, тогава няма да има нужда повечето от компаниите да се преструват, че имат Кауза. Да казваш, че бизнесът ти съществува, защото преследва голяма Цел, и това наистина да е така, са две съвсем различни неща. А в безкрайната игра само една от тези стратегии носи полза.”

Пътят на твореца – Джулия Камерън

Тази книга ми е подарък от много скъп човек, и както той го описа – това не е книга за четене, това е книга за правене. Независимо от професията, е много лесно човек да се подхлъзне в коловизите на ежедневието и да загуби частица от творческия си потенциал. Затова винаги трябва да знае как да си го върне.

“Отричаме факта, че за да направим нещо добро, първо трябва да пожелаем да го направим лошо. Напротив, склонни сме да поставим границите си там, където успехът е гарантиран. Животът в тези граници може дa ни се струва задушаващ, смазваш, отчайващ, отегчителен. Но пък сме в безопасност. А безопасността е скъпоструваща илюзия.”

„Суперкнигите на…“ е рубрика, която ви запознава с любимите книги на членове на екипа на СуперХостинг.БГ – най-голямата хостинг компания в България. Вече 15 години СуперХостинг.БГ осигурява надежден и сигурен дом на над 200 000 сайта, сред които е и „Аз чета“. Рубриката „Суперкнигите на…“ ще ви помогне да откриете ценни и полезни четива, с които да изградите успешен бизнес, да развивате знанията и уменията си и да се забавлявате. Други полезни материали ще откриете в блога на СуперХостинг.БГ