fb
ПанаирътРепортажи

Събраните съчинения на Чудомир – със „Златен лъв“ за 2013

3 мин.
zlaten lav abagar

Шестте тома със събрани произведения на Чудомир на издателство „Абагар“ бяха отличени с наградата „Златен лъв“ за 2013 година. Отличието се присъжда за поредна година от АБК за „книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, с висока стойност на текста като съдържание и стил и добро полиграфическо изпълнение“.

„Благодаря на фондация „Чудомир“ и къщата музей „Чудомир“ от Казанлък, тъй като без тях нямаше да успеем да съберем и издадем всичко това, което сме направили до този момент“, каза по време на церемонията в НДК в сряда вечер главният редактор на изд. „Абагар“ Иван Петров.

Наградата на журналистическо жури за издателски проект с най-голяма обществена значимост получи издателство „Сиела“ за книгата на Румяна Николова и Николай Генов „1000 страници България“. „Изключително важни за тази награда са авторите – Румяна и Николай свършиха чудесна работа. Това е книга, която не се вписва в никакъв жанр и по-скоро казва защо да отидем някъде и какво да видим там. Защото не можем да направим успешна държава, без да си я харесваме“, каза Константин Йорданов, Директор Книгоиздаване в „Сиела“. Той се извини за това, че книгата има само две цветни коли, въпреки че съдържа над 1400 снимки от цялата страна.

„Извинявам се от името на поредното правителство, благодарение на което българинът не успя да забогатее толкова, че да може да си купи книга с максимален брой цветни илюстрации“, сподели Йорданов, като с нескрит сарказъм благодари на „поредния парламент и последния кабинет за поредния нулев бюджет за нашия бизнес“

С две почетни грамоти от церемонията „Златен лъв“ си тръгна издателство „Ентусиаст“ за мултимедийния проект „Приказка за вълшебната флейта“, издаден в сътрудничество с Фондация „Културни перспективи“. „Най-голямата радост за нас са оценката на нашите читатели и безкрайно многото усмихнати лица на четящите деца, които се радват на книгата и откриват един нов свят – на Моцарт и на самата приказка“, каза управителят на издателството Виктория Бисерова.

Пълният списък с отличени заглавия и колекции от наградата „Златен лъв“ 2013:

І. Награда за най-добър издателски проект (експертно жури в състав Ангел Игов, проф. Виктор Паунов, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева, Стойко Василев, Федя Филкова):

  • Голямата награда „Златен лъв“ за приносен характер в българската литература, изобразително изкуство и култура и преоткриването на едни уникален, разностранен творец за „Събрани съчинения“ в 6 тома на Чудомир, издателство „Абагар“ АД – Велико Търново и фондация „Чудомир“ – Казанлък
  • Номинация за оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различните медии за „Приказка за вълшебната флейта“ на издателство „Ентусиаст“.
  • Номинация за появата на български език на едно от знаковите произведения на европейския модернизъм в изключителния превод на Любомир Илиев за издателство „Алтера“ за трилогията „Сомнамбулите“, Херман Брох

ІІ. Награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес (журналистическо жури в състав Аглика Георгиева, Александър Кръстев, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Петко Тодоров, Петър Величков, Пепа Йорданова, Райна Йотова, Христо Блажев):

  • Награда на журналистическото жури за издателски проект с най-голяма обществена значимост за луксозното издание „1000 страници България“, автори Румяна Николова и Николай Генов, на издателство „Сиела“.
  • Грамота за популяризиране на качествена съвременна европейска младежко-юношеска литература се присъжда за поредицата „Големите разказвачи на XX/XXІ век“ на издателство „Емас“.
  • Грамота за умелото осветляване на съдбовен период от българската история се присъди за „Бежанци“ от Весела Ляхова, издателство „Жанет 45“.
  • Грамота за цялостно осъществен, оригинален проект се присъди за „Вълшебната флейта“, адаптация Юлия Спиридонова, издателство „Ентусиаст“.

Вижте и плейлист с видеа от церемонията: