fb
ПанаирътРепортажи

Татяна Попова представи дебютния си роман „Чуй щурците“ в НДК [видео]

2 мин.

Младата писателка Татяна Попова представи първия си роман „Чуй щурците“ пред развълнувана публика от свои ученици от 18 СУ „Уилям Гладстон“, където е преподавателка. Събитието се проведе в сряда в рамките на Пролетния базар на книгата в НДК. Модератор беше редакторът на книгата Валентин Георгиев, а специален гост – писателят Владимир Зарев.

Дебютният „Чуй щурците“ спечели Деветия национален конкурс „Хермес“. Зарев, който беше председател на журито на конкурса, разказа с какво се е отличил ръкописът на Попова на фона на останалите 54 претенденти. „Това е опит да се обгледа нашето общество, чрез който да се видят огромни негови пукнатини“, сподели той, като същевременно похвали разказваческите умения на авторката и насърчи публиката да очаква с „надежда и обич“ следващата ѝ творба.

Валентин Георгиев изтъкна, че идеята зад конкурса е да даде шанс на младите писатели да видят своите думи, издадени в книга, и да улови пулса на следващото поколение автори. Той призна, че първоначално се е смутил от историята, която разказва за трагедиите и жестокостите на територията на едно училище, но впоследствие е приел, че читателите сами ще намерят отговора дали реалността е такава. Редакторът разказа и за символизма, който стои зад песента на щурците, вдъхновила заглавието на романа.

Татяна Попова благодари на екипа на „Хермес“, че е повярвал в нейната история и че за кратко време е превърнал мечтата ѝ в реалност, а на публиката пожела:

Много се надявам, че зад стените на това уж обикновено училище ще намерите една красива мелодия, ще харесате звуците ѝ, а идеята ще ви промени и ще ви накара да се замислите.

Гледайте цялото събитие тук:

[ + ]